7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Război în Ucraina, ziua 503 | Rusia a atacat Kievul înainte de summit-ul NATO de la Vilnius

Publicat peRăzboi în Ucraina, ziua 503. Statele membre NATO vor intensifica acţiunile colective de apărare şi descurajare militară, cu ocazia summitului din Lituania, şi vor reafirma sprijinul necondiţionat pentru Ucraina.

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a atacat Kievul înainte de summit-ul NATO de la Vilnius
  • Zelenski: Ucraina va face parte din NATO
  • Australia va desfăşura în Germania un avion de supraveghere performant pentru a securiza ajutorul destinat Ucrainei
  • Cel puţin 47.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până la sfârşitul lunii mai 2023 în războiul din Ucraina, potrivit unei estimări efectuate de presa rusă independentă
  • Ucraina a contractat circa 12.000 de mercenari străini, peste 700 ar fi români, potrivit Ministerului rus al Apărării
  • Statele Unite şi Germania vor bloca, la summitul NATO, discuţiile privind admiterea Ucrainei
  • Rusia avertizează că admiterea Ucrainei în NATO ar genera efecte negative pentru securitatea Europei
  • Vladimir Putin s-a întâlnit cu Evgheni Prigojin

Update 08:40 Ucraina va face parte din NATO, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, cu câteva ore înainte de începerea summitului de la Vilnius al Alianței Nord-Atlantice.

„Încă lucrăm la formulare, adică la cuvintele specifice ale unei astfel de confirmări, dar înțelegem deja faptul că Ucraina va face parte din alianță. Și lucrăm pentru a face algoritmul de obținere a calității de membru cât mai clar și mai rapid posibil”, a spus președintele ucrainean.

El a estimat că summitul de la Vilnius trebuie să confirme că Ucraina este deja „de facto” membră a NATO, în virtutea armelor pe care le folosește și a valorilor comune împărtășite cu membrii organizației.

„Chiar dacă sunt exprimate poziții diferite, este totuși clar că Ucraina merită să fie în alianță. Nu acum, pentru că are loc un război, dar avem nevoie de un semnal clar. Și avem nevoie de acest semnal chiar acum”, a concluzionat președintele ucrainean.

Update 08:00 Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marți, ziua în care începe summit-ul NATO de la Vilnius.

La summit vor fi adoptate noile planuri de apărare ale organizației militare, în contextul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina de peste 500 de zile.

„Inamicul a atacat Kievul din aer pentru a doua oară în această lună, a declarat pe Telegram Serghei Popko, șef al administrației militare din Kiev.

Potrivit acestuia, sistemele de apărare aeriană au doborât toate dronele iraniene Shahed lansate de Rusia, înainte ca acestea să ajungă la ținte.

Nu au fost disponibile imediat informații despre eventuale victime sau pagube materiale.

Sirenele de raid aerian au sunat timp de o oră la Kiev și mai mult timp în alte părți din estul Ucrainei, relatează presa internațională.

Update 00:01 Statele membre NATO vor intensifica acțiunile colective de apărare şi descurajare militară, cu…Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri