14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Război în Ucraina, ziua 528. Începe summit-ul din Arabia Saudită dedicat unei soluții de pace în Ucraina. China a confirmat participarea în ultimul moment

Publicat peRăzboi în Ucraina, ziua 528. La Jeddah, în Arabia Saudită, încep discuții internaționale referitoare la principiile unui eventual acord de pace în Ucraina. Rusia nu a fost invitată la aceste discuții inițiate de Ucraina, în timp ce China și-a confirmat participarea în ultimul moment.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • AP: Ucraina confirmă atacul cu dronă maritimă de la Novorossiisk
  • China confirmă participarea la discuțiile de pace în Ucraina, de la cate Rusia a fost exclusă
  • ONU cere eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi
  • Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism
  • Experţii AIEA nu au găsit explozibil la Centrala Zaporojie, deşi Kievul susţinea insistent acest lucru
  • Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, vizită pe frontul din Ucraina
  • Rusia plănuieşte un atac sub steag fals în Belarus, acuză Kievul
  • Marea navă de război a rușilor, „Olenegorsky Gornyak”, ar fi fost lovită în această dimineață

Update 00:01 Trimisul special chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, se va deplas la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru discuții internaționale privind soluționarea pașnică a crizei ucrainene.

Anunțul a fost făcut, vineri, de Ministerul chinez de Externe.

„China este dispusă la colaborarea cu comunitatea internațională, pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluții politice la criza din Ucraina”, a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului chinez.

Diplomații ucraineni și occidentali se așteaptă ca la reuniunea desfășuraă în weekend la Jeddah – la care sunt așteptați reprezentanți din aproximativ 40 de țări – să se ajungă la un acord asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace menit să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Moscova nu va participa la aceste discuții, care au fost inițiate de Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna aceasta că speră ca evenimentul din Arabia Saudită să conducă la un „summit pentru pace” al liderilor din întreaga lume în această toamnă, pentru a aproba principiile, bazate pe formula de pace în 10 puncte a Kievului.

Aceasta exclude negocieri în prezența trupelor ruse pe teritoriul ucrainean.

Presa internațională remarcă faptul că cel mai spectaculos rezultat al summit-ului de la Jeddah ar fi ralierea Chinei la poziția celorlalți participanți susținători ai Ucrainei, în condițiile în care Beijingul a menținut legături economice și diplomatice strânse cu Moscova și a respins, până acum, apelurile internaționale de condamnare a invaziei ruse din 24 februarie 2022.

China a mai fost invitată la o rundă anterioară de discuții pe aceeași temă, desfășurată la Copenhaga, dar nu a participat.

Război în Ucraina, 4 august | China confirmă participarea la discuțiile din Arabia Saudită privind pacea în Ucraina, discuții de la care…Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri