7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Război în Ucraina, ziua 528. Noi pași spre o eventuală soluție de pace

Publicat peÎn ziua a 528-a de război în Ucraina, are loc o întâlnire internațională la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru discuții legate de posibilele principii ale unui acord de pace.

Ucraina a inițiat aceste discuții, fără a invita Rusia, însă China și-a confirmat participarea în ultimul moment. Trimisul special chinez pentru afaceri euroasiatice, Li Hui, va participa la discuții alături de diplomații ucraineni și occidentali.

„China este dispusă la colaborarea cu comunitatea internațională, pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluții politice la criza din Ucraina”, a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului chinez.

Obiectivul reuniunii este de a se ajunge la un acord privind principiile-cheie pentru un posibil viitor acord de pace care să pună capăt războiului dus de Rusia în Ucraina.

Moscova a refuzat să participe la această întâlnire, astfel că discuțiile au fost inițiate doar între Ucraina și susținătorii săi. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că speră ca summit-ul de la Jeddah să conducă la organizarea unui „summit pentru pace” a liderilor lumii, în această toamnă, pentru a adopta principiile-cheie bazate pe formula de pace în 10 puncte a Kievului. Această formulă nu include negocieri care implică prezența trupelor ruse pe teritoriul ucrainean.

Presa internațională a remarcat faptul că cel mai important lucru care ar putea să se întâmple la acest summit este ralierea Chinei la poziția celorlalți participanți care susțin Ucraina. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere că Beijingul a avut relații economice și diplomatice strânse cu Moscova și a refuzat să condamne invazia rusească din 24 februarie 2022.Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri