15.6 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023

Război în Ucraina, ziua 535 – Zelenski: „Facem totul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare şi că are acces la pieţele mondiale” – LIVE TEXT –

Publicat peUPDATE 07:45 – Rusia a anunţat că a doborât 20 de drone ucrainene care vizau ţinte în Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă dimineaţa că a fost dejucată o tentativă de atac cu 20 de drone ucrainene care vizau ţinte în peninsula Crimeea, relatează AFP şi Reuters.

„În această noapte (de vineri spre sâmbătă), tentativa de atac terorist a regimului de la Kiev cu 20 de drone împotriva unor ţinte de pe teritoriul peninsulei Crimeea a fost dejucată”, a indicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Paisprezece drone ucrainene au fost distruse de sistemele de apărare aeriană şi alte şase prin mijloace de război electronic, a precizat sursa citată.

 

UPDATE 07:30 – Volodimir Zelenski, în mesajul către naţiune de vineri seară: „Facem totul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare şi că are acces la pieţele mondiale”

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut vineri o întâlnire cu şefii serviciilor de informaţii, cu şeful Statului Major şi cu comandantul Marinei, precum şi cu ministrul Infrastructurii pentru a discuta despre alternative de transport pentru cerealele ucrainene printr-un coridor de tranzit.

 

UPDATE 07:15 – Rusia susține că a ucis vineri aproape 600 de militari ucraineni

 

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au ucis astăzi aproape 600 de militari ucraineni în întreaga țară.

Afirmațiile, care nu sunt verificate, spun că până la 575 de soldați ucraineni au murit în urma confruntărilor cu militari ruși – iată care este defalcarea:

  • 180 de morți în direcția Donețk
  • 165 de morți în direcția Kupiansk
  • 115 morți în direcția Krasnolimanski
  • 60 de morți în direcția Zaporojie
  • 35 morți în direcția Donețk Sud
  • 20 de morți în direcția Herson  
  •  

UPDATE 07:00 63 de persoane mutate în primul val de evacuări în masă la Harkov

 

63 de persoane, printre care nouă copii, au fost evacuate din regiunea Kupiansk din Harkov, odată cu începerea primului val de evacuare în masă.

Guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, a confirmat că primul val de persoane a părăsit districtul în cursul zilei de astăzi, în timp ce evacuarea obligatorie a copiilor pe o rază de 10 km de linia frontului este „luată în considerare”, potrivit Sky News.

Aproximativ 12.000 de persoane ar putea fi evacuate în total, iar zonele din Harkov aflate mai departe de linia frontului ar putea găzdui temporar 3.500 de persoane, „dar această cifră poate fi crescută rapid la 16.000”, a declarat Sinegubov.Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri