1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Război Rusia – Ucraina, ziua 183 LIVE TEXT. 22 de morţi după ce Rusia a bombardat o gară din Ucraina. SUA trimit sisteme Vampire la Kiev

Publicat pe  • Război Rusia – Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia – Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 – 110, aici
  • Război Rusia – Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 – prezent, aici

Zelenski: Cel puţin 22 de persoane ucise şi alte zeci rănite în urma unui atac rusesc asupra unei gări din estul Ucrainei

Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi şi alte zeci răniţi miercuri, într-un atac cu rachete ruseşti asupra unei gări ucrainene, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în aceeaşi zi în care Ucraina a marcat aniversarea independenţei faţă de dominaţia sovietică, notează Reuters. Printre cei ucişi se află şi un copil de 11 ani, conform unei postări pe Twitter a preşedintelui Parlamentului de a Kiev, Ruslan Stefanciuk, citat de CNN.

Zelenski: Ziua Independenţei Ucrainei se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se va sfârşi niciodată

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că independenţa ţării sale nu se va sfârşi niciodată, dând asigurări că vor mai exista Zile ale Independenţei în anii următori. „Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi”, a subliniat Zelenski. „E aproape noapte, ziua noastră principală, Ziua Independenţei Ucrainei, se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se sfârşeşte şi nu se va sfârşi niciodată. Şi va exista a 32-a Zi a Independenţei, şi a 33-a, şi cele care urmează, cât timp va mai fi pe pământ. Ucraina va trăi veşnic. Şi va deveni mai puternică în fiecare zi. Şi absolut toată lumea înţelege asta – de la Consiliul de Securitate al ONU la toate capitalele, fără excepţie. Deci să nu ne retragem de pe drumul nostru, să luptăm, să exprimăm recunoştinţa faţă de fiecare care ne sprijină, să avem grijă de statul nostru, să ne păstrăm unitatea – aceeaşi unitate ca azi, ca în fiecare zi din aceste şase luni. Şi niciun duşman nu va putea să ne învingă. Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri noapte.

El a adăugat că în această zi „durerea” este Chaplyne, unde până la acel moment sunt 22 de morţi, dintre care cinci au ars, iar un adolescent de 11 ani a murit după ce o rachetă rusească i-a distrus casa. „Operaţiunile de căutare şi salvare la gară vor continua. Cu siguranţă îi vom face pe ocupanţi să răspundă pentru tot ce au făcut. Şi cu siguranţă îi vom goni pe invadatori de pe pământul nostru. Nicio pată din acest rău nu va mai rămâne în Ucraina noastră liberă. Ne vom croi drumul spre victorie! Se va întâmpla! Memorie eternă celor ale căror vieţi au fost luate de aceşti invadatori, de aceşti duşmani”, a conchis Zelenski.

Departamentul Apărării: SUA va asigura Ucrainei sisteme împotriva aeronavelor fără echipaj pentru a „lovi proiectilele de pe cer”

SUA va oferi Ucrainei sisteme Vampire împotriva aeronavelor fără echipaj, sau sisteme contra dronelor, care folosesc „mici proiectile pentru a lovi proiectilele de pe cer”, a declarat, miercuri, jurnaliştilor, subsecretarul pentru politici de la Departamentul Apărării Dr. Colin Kahl, citat de CNN, potrivit news.ro. Sistemele Vampire contra aeronavelor fără echipaj sunt incluse în cel mai recent pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari, anunţat miercuri.

SUA continuă să „antreneze forţele ucrainene pe toate sistemele” pe care Statele Unite şi aliaţii din NATO le asigură, a spus Kahl. Aceste antrenamente au loc „prin rotaţie”, a adăugat el. Pentru antrenamente pe sistemele incluse în cel mai recent pachet de asistenţă de securitate, SUA crede că „e timpul să îi antreneze pe ucraineni pe toate sistemele cu care nu sunt familiarizaţi”, a mai spus Kahl. Întrucât cea mai recentă asistenţă de securitate va fi finanţată din Iniţiativa pentru Asistenţă de Securitate a Ucrainei – adică va fi produsă de partenerii din industrie şi nu va veni direct din stocurile de arme ale Departamentului Apărării – ar putea dura „luni să fie contractată şi unul, doi, trei ani, în unele cazuri, pentru a ajunge în Ucraina”, a afirmat Kahl.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!Sursa: observatornews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri