22.6 C
București
miercuri, 10 august 2022

Război Ucraina, ziua 34. Rușii au bombardat depozite de combustibil. Ucraina recuperează teritorii strategice – LIVE TEXT

Publicat peUPDATE 12:02 – Ucrainenii spun că azi noapte au doborât două rachete lansate de pe teritoriul Belarus. 

 Pe 28 martie, la 30 de kilometri de Lvov, ucrainenii a doborât două rachete de tip X , pe care rușii le-au lansat din Belarus.

Cel puțin așa susține Comandamentul „Vest” al Forțelor Aeriene ale Ucrainei într-o postare pe Facebook .

Ambele rachete au fost distruse sistemul de rachete antiaeriene al Ucrainei.

„La sfârșitul zilei de 28 martie, două rachete de tip X au fost trase de pe teritoriul Republicii Belarus de forțele ruse, care se deplasau în direcția orașului Lvov…. Țintele au fost detectate și distruse la timp sistemul de rachete antiaeriene la o distanță de aproximativ 30 km de centrul regional”, – se arată în mesaj.

De asemenea, se remarcă faptul că unitățile uncrainene au distrus două drone inamice de nivel operațional-tactic.

UPDATE 11.30 – Mai multe rachete au lovit o clădire administrativă din orașul Mykolaiv, din sud, spune guvernatorul acesteia. Potrivit AFP, Vitaly Kim a spus că majoritatea oamenilor din interiorul clădirii „au scăpat în mod miraculos”, dar mai mulți civili și soldați nu au fost găsiți. Mykolaiv este un oraș-port și este atacat de câteva săptămâni.

UPDATE 11:08 – Armata rusă a lansat astăzi mai multe atacuri cu rachete asupra regiunii Dnepropetrovsk. În districtul Novomoskovsky, o rachetă a lovit o fermă – echipamentul a fost avariat, o persoană a fost rănită. De asemenea, un viaduct a fost lovit în Pavlograd. Traficul rutier a fost suspendat. O rachetă a lovit și teritoriul regiunii Nikopol. Nu există morți. 

Presa ucraineană acuză Rusia că a folosit muniții interzise  în bombardarea districtului Krivoy Rog din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 10:19 – Ministerul britanic al Apărării a distribuit un nou raport despre situația de pe frontul din Ucraina. Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară contraatacuri locale la nord-vest de Kiev și dețin centrul Mariupolului.

Lângă Kiev, se desfășoară contraatacuri de-a lungul liniei Irpin, Bucha, Gostomel. Ofensivele au avut un oarecare succes: ocupanții au fost forțați din anumite poziții. Cu toate acestea, amenințarea la adresa capitalei rămâne din cauza potențialului de lovitură al inamicului.

Situația la Mariupol este complicată. Trupele lui Putin continuă să avanseze, însoțindu-și acțiunile cu bombardamente intensive continue. Cu toate acestea, UAF încă controlează centrul orașului.

În alte locuri, ocupanții își păstrează pozițiile și încearcă să se reorganizeze pentru a-și reface parțial forțele.

Amintiți-vă că ieri Forțele Armate ale Ucrainei l-au eliberat eroic pe Irpin. Administrația militară regională de la Kiev a avertizat însă că agresorul se regrupează pentru a relua atacul asupra capitalei. Prin urmare, în viitorul apropiat, intensitatea bătăliilor din sector poate crește.

UPDATE 09:26 – Casa unui fost premier al Ucrainei, lovită de bombe. O racheta rusă, care a fost doborâtă cu o zi înainte în districtul Darnitsky al capitalei , a lovit mai multe locuințe, una dintre casele afectate aparținând fostului prim-ministru al Ucrainei (1991-1992) Vitold Fokin.

UPDATE 7:40 – Armata Ucrainei susține că a respins 7 atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore în regiunile Donetsk și Luhansk, potrivit Nexta. Soldații ucraineni au distrus 12 tancuri, 10 vehicule de luptă ale infanteriei și alte 3 vehicule ale armatei ruse. În același timp, ofițeri ai armatei ruse au fost uciși. 

UPDATE 5:20 – Delegația ucraineană a sosit la Istanbul, pentru discuții cu omologii lor ruși. Delegația ucraineană este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum și de Mihail Podolyak, șeful biroului prezidențial, scrie The Guardian. Membrii delegației au ca prioritate principală încetarea focului, deși există mult scepticism cu privire la obținerea acestui lucru.

În timp ce o nouă rundă de negocieri pentru pace este așteptată astăzi la Istanbul, în Turcia, preşedintele american Joe Biden spune că nu își retrage afirmația potrivit căreia Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. 

Un depozit de petrol din regiunea Rivne, din nord-vestul Ucrainei, a fost distrus de rachetele rusești. Guvernatorul regiunii a declarat că serviciile de urgență s-au luptat cu incendiul puternic.

Armata ucraineană împreună cu Legiunea Națională Georgiană, au eliberat Rudnitskoie, localitate situată la 60 km est de Kiev, împingând linia frontului la 15 km est. Oamenii au ieșit din case și au început să plângă de fericire când i-au văzut pe eliberatori.

Și în Mariupol, orașul-port unde s-au dat lupte grele, armata ucraineană câștigă teren în fața trupelor lui Putin. Statul major a declarat că forțele sale „continuă să mențină apărarea circulară” în interiorul localității, chiar dacă forțele ruse au înconjurat orașul.

Primarul din Mariupol a declarat că de la începutul invaziei rușilor, cel puțin 5.000 de locuitori ai orașului-port au murit, iar dintre aceștia 210 erau copii. Edilul a mai spus că în localitate au mai rămas circa 170 de mii de oameni, iar 90% dintre blocuri sunt la pământ.

La rândul ei, parlamentarul ucrainean, Inna Sovsun, spune că 20.000 de persoane din orașul devastat Mariupol ar fi fost duse în Rusia împotriva voinței lor.

După ce zilele trecute în zona centralei Cernobîl au ars zeci de mii de hectare de pădure, noi informații despre trupele ruse ies la iveală. Lucrătorii Centralei susțin că rușii au condus vehiculele blindate, fără protecţie împotriva radiaţiilor, printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roşie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii centralei.

Între timp, președintele american Joe Biden spune că nu își retrage afirmația conform căreia președintele Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. Biden a subliniat că aceasta reflectă propria „indignare morală”, nu o schimbare de politică a Statelor Unite. Totodată, liderul de la Casa Albă susține că nu îi pasă ce crede Putin despre comentariul potrivit căruia el nu ar trebui să mai fie la putere în Rusia. Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri