17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Războiul Rusiei închide fabricile din Italia

Publicat pe


Fabricile italiene de hârtie care produc orice, de la cutii de pizza la ambalaje de mobilă, sunt pe cale să oprească producția, deoarece invazia armatei lui Vladimir Putin în Ucraina a făcut ca prețurile gazelor naturale să explodeze.

Și nu este doar hârtie. Oțelăriile italiene au oprit cuptoarele electrice săptămâna trecută. Iar pescarii, care se confruntau cu creșteri uriașe ale prețului motorinei, au declanșat o grevă națională.

Nicăieri mai mult decât în ​​Italia, a treia economie ca mărime a Uniunii Europene, dependența de energia rusă are un impact mai mare asupra industriei.

Aproximativ 40% din energie electrică este generată din gaze naturale care provin în mare parte din Rusia, în comparație cu aproximativ un sfert în Germania, un alt importator major și cea mai mare economie a continentului.

În ultimul deceniu, dependența Italiei de gazele naturale rusești a crescut de la 27% la 43%. Premierul Mario Draghi intenționează să introducă un plafon la prețurile gazelor naturale.

Odată cu invazia rusă,  prețurile deja mari au crescut de la 90 de euro pe megawatt oră la peste 300 de euro pe megawat oră.

Francesco Zago, CEO al producătorului de hârtie și ambalaje din Veneto Pro-Gest, a anunțat că a suspendat operațiunile la șase fabrici pentru a asigura o treime din toate nevoile de ambalare ale Italiei și urmărește cu atenție piața de energie pentru a vedea când se poate relansa producția.

De asemenea, Acciaierie Venete a închis trei dintre fabricile sale de oțel pentru câteva zile, deoarece prețurile au crescut de 10 ori peste normal. “A trebuit să închidem cuptoarele. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva”, spune Francesco Semino, directorul companiei.

Urgența situației energetice a Italiei se scurge către consumatori sub formă de facturi mai mari la încălzire și, mai recent, prețuri în creștere la pompă, benzina depășind 2 euro pe litru.

Radiodifuzorul de stat din Italia a lansat o campanie cu liste despre economisirea energiei,  inclusiv stingerea luminilor, oprirea aparatelor de er condiționat și dezghețarea regulată a frigiderelor, sub motto-ul „M’illumino di meno”

Împrumuturi suplimentare

Guvernul va trebui să planifice împrumuturi suplimentare în acest an pentru a proteja întreprinderile și familiile de consecințele invaziei Rusiei asupra Ucrainei, a declarat ministrul Agriculturii Stefano Patuanelli.

Italia a cheltuit până acum aproximativ 16 miliarde de euro pentru a proteja consumatorii de creșterile prețurilor la energie care au început înainte de invazia rusă. Gazul rusesc asigură 40% din nevoile țărilor europene.

În timp ce economia Italiei a revenit în urma pandemiei cu o creștere de 6,6%, expansiunea este probabil să încetinească în 2022, a estimat biroul national de statistică Istat.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri