7.3 C
București
vineri, 24 martie 2023

Reacții internaționale la mandatul de arestare pentru Putin emis de CPI: „Un pas mai aproape de ziua judecății”

Publicat pe


Kievul a reacționat imediat după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina, conform The Guardian și CNN.

Vladimir PutinFoto: Mohammad Farnood / Sipa Press / Profimedia Images

Ucraina a aplaudat vineri Curtea Penală Internațională (CPI) pentru că a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

CPI a cerut arestarea lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și de transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă. De asemenea, a emis mandate de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații.

„Roțile justiției se învârt: Aplaud decizia CPI de a emite mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova pentru transferul forțat de copii ucraineni”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a declarat că decizia CPI este „istorică pentru Ucraina și pentru întregul sistem de drept internațional”.

„Decizia de astăzi este un pas istoric. Dar este doar începutul unui drum lung pentru a restabili justiția”, a declarat Kostin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Andrii Yermak, șeful personalului prezidențial, a declarat că emiterea mandatului împotriva lui Putin a fost „doar începutul”.

El a declarat că Ucraina a cooperat îndeaproape cu CPI și că în prezent investighează peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor în Rusia. Până în prezent, Ucraina a reușit să asigure returnarea a 308 copii.

Moscova a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei de un an a vecinului său.

Primul ministru al Estoniei, Kaja Kallas, scrie că decizia CPI este „un pas mai aproape de ziua judecății”. Mandatul de arestare emis de Curte împotriva lui Vladimir Putin transmite un „semnal istoric: toate atrocitățile împotriva Ucrainei provin din politica criminală a liderilor ruși”, a scris Kallas pe Twitter.

„Putin este, fără îndoială, responsabil de crime de război și ar trebui să fie judecat pentru crimă de agresiune. Salut decizia Curții Penale Internaționale.”, a declarat ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky.Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri