11.8 C
București
marți, 21 martie 2023

Relaţiile Statelor Unite cu Arabia Saudită s-au îmbunătăţit în ultimele luni

Publicat peRelaţiile dintre Washington şi Riyad au fost tensionate de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden, iar criza s-a amplificat în octombrie 2022, când Arabia Saudită a acceptat reducerea volumului producţiei de petrol.

Acordul de reluare a relaţiilor diplomatice între Arabia Saudită şi Iran este perceput ca fiind o victorie a Chinei şi o problemă pentru politica SUA în Orientul Mijlociu. Dar Washingtonul încearcă să minimizeze amploarea influenţei Beijingului.

„Saudiţii au acceptat posibilitatea redeschiderii unei ambasade la Teheran în următoarele două luni. (…) Este o revenire la situaţia din 2016”, a afirmat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Conform oficialului american, Administraţia Biden nu consideră că acţiunile Beijingului de a reduce tensiunile între Riyad şi Teheran reprezintă o problemă atât timp cât nu se configurează o cooperare militară sau tehnologică.

Un alt oficial american a declarat că în ultimele luni relaţiile dintre Washington şi Riyad s-au îmbunătăţit. „Suntem într-o situaţie mai bună”, a precizat oficialul de la Washington.

Un oficial israelian a transmis, în urmă cu câteva zile, că Guvernul Israelului consideră că acordul Iranului şi Arabiei Saudite de normalizare a relaţiilor este efectul poziţiei slabe a Statelor Unite şi a fostului Guvern israelian faţă de regimul de la Teheran.

(sursa: Mediafax)

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri