25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Repoziționarea forțelor ruse în Ucraina creează un scenariu de coșmar pentru România. „Ai un mare semn de întrebare, unde este restul arsenalului?”

Publicat peRepoziționarea războiului Rusiei în sudul și estul Ucrainei a sporit îngrijorările pentru România, țară NATO la Marea Neagră, care a văzut Rusia aproape la 30 de mile de coasta sa când a capturat Insula Șerpilor de la Ucraina, pe 24 februarie, scrie portalul airforcemag.com.

Avioanele F-16 americane desfășoară în prezent o misiune de poliție aeriană îmbunătățită a NATO în România, iar în februarie SUA au trimis două F-35 pentru a descuraja Rusia.

România a fost în ultimii ani un aliat puternic al SUA, găzduind aproximativ 800 de militari americani în bazele sale militare, inclusiv misiunea de poliție aeriană de la Baza Aeriană Fetești, lângă Delta Dunării, importantă din punct de vedere strategic.

Oficiali guvernamentali români care au vorbit cu jurnaliștii de la Air Force Magazine s-au arătat îngrijorați că președintele rus Vladimir Putin pare să se îndrepte către o strategie de unire a zonelor rusofone din Ucraina aflate sub controlul Moscovei.

Dintr-o perspectivă strategică, Rusia are nevoie de un pod terestru spre Crimeea, evident prin capturarea orașului Mariupol, pentru a forma o legătură cu Donbasul. Orașul-port vital Odesa este vorbitor de limbă rusă și ar putea asigura o conexiune cu regiunea transnistreană ocupată de Rusia de la Moldova. Aceasta ar însemna că Rusia va avea graniță direct cu NATO prin România, iar Moscova ar prelua bogățiile de minerale și hidrocarburi din sudul Ucrainei.

România vrea bază permanentă a SUA

Prezența americană a contribuit până acum la descurajarea Rusiei. Dar România vrea mai multe trupe și o prezență permanentă a SUA. România continuă, de asemenea, să beneficieze de puterea aeriană americană, în timp ce încet-încet își construiește propria Forță Aeriană modernă.

România are 17 avioane F-16 și un număr mic de MiG-21 Lancer modernizate și a comandat un total de 48 de aparate F-16 second-hand și dorește și F-35. Piloții români au nevoie și de pregătire suplimentară înainte de a putea prelua misiuni de luptă.

Între timp, forțele aeriene americane ajută la umplerea golului de apărare aeriană în colțul de sud-est al NATO.

Rusia nu se va opri

„Nu se vor opri”, a declarat un oficial al guvernului român pentru Air Force Magazine, vorbind despre Rusia.

„Fie oprești Rusia în Ucraina, fie vei lupta pe pământul NATO, pe pământul UE”, a adăugat oficialul, sub rezerva anonimatului.

Oficialul a observat că Rusia nu a dominat spațiul aerian ucrainean și nici nu și-a folosit gama de capabilități de război electronic.

„Ai un mare semn de întrebare, unde este restul arsenalului?”, s-a întrebat oficialul.

Acesta a sugerat posibilitatea ca Rusia să-și păstreze unele dintre cele mai sofisticate capacități „în rezervă pentru un scop diferit, pentru un proiect diferit, pentru o operațiune diferită care ar trebui să vină ulterior”.

În ultimele zile, România a detectat drone cu mișcare rapidă care treceau prin spațiul său aerian, dintre care una s-a prăbușit în Croația după ce a trecut prin România și Ungaria. Războiul hibrid a crescut odată ce Rusia a capturat Crimeea în 2014 și a stabilit o graniță de facto la doar 322 de kilometri de granițele NATO.

România, înconjurată de guverne pro-Rusia

România este, de asemenea, înconjurată de guverne pro-Rusia, Ungaria și Serbia și o Moldovă slabă, nealiniată. În timp ce Bulgaria, vecina sa de la sud, este și ea membră NATO, țara are legături mari de investiții și este dependentă energetic de Rusia.

Oficialul român și alții care au vorbit cu Air Force Magazine au spus că guvernul român vede Rusia într-un context istoric, aspirând la restabilirea imperiului său istoric cu o populație dispusă să se sacrifice pentru a menține măreția Rusiei.

Oficialii au subliniat, de asemenea, propaganda rusă puternică care a ținut o mare parte din oamenii săi în întuneric cu privire la adevăratele pierderi suferite în Ucraina.

În ceea ce privește repoziționarea trupelor ruse în Ucraina, oficialii români nu cred că Putin va fi mulțumit să pună mâna doar pe estul Ucrainei și să lase Ucraina fără ieșire la mare.

„Vor toată plăcinta, așa că nu se vor opri”, a spus acesta. „Este un război lung”.

„Dacă rușii vor lua Odesa, vor deveni vecini noștri și pe uscat”, a spus oficialul guvernamental român. „Ei iau o felie, ce pot astăzi, dar se vor întoarce pentru că vor toată plăcinta”, a spus acesta.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri