Rytis Overlingas, inginer electronist în vârstă de 59 de ani, are nevoie în fiecare zi de cinci medicamente împotriva hipertensiunii arteriale și a diabetului.
Farmacia de lângă Vilnius, capitala Lituaniei, i-a spus recent că nu mai are niciunul dintre acestea.
„Mult timp am căutat aceste medicamente în toată Lituania, până când, în cele din urmă, am reușit să le cumpăr din cealaltă parte a țării. Dar asta se întâmpla acum o jumătate de an”, spune Overlingas.
„Mă simt foarte rău, sunt supărat, pentru că aceste medicamente sunt foarte eficiente. Prin urmare, sunt complet nemulțumit că există o problemă atât de mare cu aceste medicamente”, precizează inginerul.
Cu toate acestea, cazul lui Overlingas nu este singular, și nici cel al Lituaniei. Europa se confruntă cu o penurie de medicamente de-a lungul întregului continent.
Un studiu recent realizat de rețelele de jurnaliști de investigație MIIR și EDJNet în privința unor țări selectate din UE a constatat că durata penuriei ar putea ajunge între 72 și 130 de zile pentru anumite produse farmaceutice.
Recomandări
„Vara a devenit un test de supraviețuire”. Ce cred climatologii că ar trebui să facă autoritățile și angajatorii pe caniculă
Medicamentele care tratează afecțiuni ale sistemului nervos reprezintă aproape o cincime din penuria totală de medicamente între 2018 și 2023. Tratamentele pentru complicații cardiovasculare și antiinfecțioasele pentru uz sistemic reprezintă peste un sfert din deficitul de pe piață.
În timp ce mass-media a atribuit recent penuria din lanțul de aprovizionare pandemiei COVID-19 și războiului din Ucraina, studiul evidențiază faptul că deficitul de medicamente este în creștere de peste 20 de ani.
Farmaciștii din Vilnius spun că sunt adesea sunt lăsați cu opțiuni limitate.
„În calitate de lanț de farmacii, depindem în totalitate de furnizorii și producătorii noștri”, spune Karolina Staleliūnaité de la Farmacia Benu. „Ceea ce putem face este, în principiu, să monitorizăm cu atenție situația și să încercăm să comandăm medicamente atunci când se ivește ocazia, precum și să stocăm provizii cât de mult putem”, precizează farmacista.
Ce face UE în privința penuriei de medicamente
Medicii de familie, farmaciștii și pacienții au exercitat presiuni asupra Bruxellesului pentru a acționa și a împiedica agravarea situației. Penuria de medicamente reprezintă o povară semnificativă pentru sistemele și profesioniștii din domeniul sănătății și afectează calitatea vieții pacienților.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_08deeeffcdd76f10ad35236bf87240fa.jpg)
Recomandări
Fostul loc de muncă al surorii Gabrielei Firea acuză ziariștii de „presiuni”, „exagerări” și „afectarea activității” pentru că au așteptat 6 ore la ușă pentru un răspuns. Ce omite?
Comisarul european pentru…