13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Rezultate parțiale la alegerile din Ungaria: Viktor Orban conduce detașat după numărarea a peste 80 la sută din voturi

Publicat pePremierul Ungariei, Viktor Orban, pare să se îndrepte către al patrulea mandat consecutiv, după alegerile legislative de duminică, în contextul în care alegătorii au sprijinit poziţia sa prudentă faţă de războiul Rusiei în Ucraina şi campania sa pentru valori creştine tradiţionale, notează agenția Reuters. Mai mult, în ciuda așteptărilor optimiste ale opoziției, Viktor Orban pare să-și fi asigurat și majoritatea absolută de două treimi în Parlamentul de la Budapesta.

ACTUALIZARE ORA 0:30 Deja au fost procesate peste 80 la sută din voturi, iar situația rămâne net favorabilă lui Viktor Orban, chiar dacă există un mic recul al procentelor obținute în favorarea opoziției, potrivit 24.hu:

  • FIDESZ-KDNP – 53, 96 la sută
  • opoziția unită – 34,18 la sută
  • Patria Noastră (MKKP) – 6,34 la sută

ACTUALIZARE LUNI, ORA 00:10 După numărarea a aproape trei sferturi din buletinele de vot (74,52%), Viktor Orban păstrează un avantaj considerabil:

  • Fidesz: 54,45 la sută
  • Opoziția unită: 33,72 la sută
  • Mișcarea Patria Noastră: 6,40 la sută

În ceea ce privește circumscripțiile uninominale, după numărarea a 83,35 la sută din voturi, Fidesz are 88 de locuri, iar alianța de opoziție 18 locuri. 

În aceste condiții, se prefigurează următoarea componență a Parlamenului unicameral, care are 199 de locuri: Fidesz și partenerul său de coaliție, KDNP (Partidul Popular Creștin-Democrat), vor avea 135 de mandate, opoziția unită – 57 de mandate, iar Mișcarea Patria Noastră – 7 mandate, ceea ce ar însemna că Viktor Orban va beneficia de o majoritate de două treimi.

ACTUALIZARE 23:30. Potivit rezultatelor preliminare, după procesarea a peste 57 la sută din voturi, partidul FIDESZ al premierului Orban este lider, cu 55,75 la sută din voturi, faţă de cele 32,55 la sută obținute de alianţa formată de şase partide de opoziţie, arată index.hu.

Surpriza vine însă din partea unei mișcări radicale, de extremă dreapta, Mișcarea Patria Noastră, care are 6,5 la sută din voturi, ceea ce îi asigură intrarea în Parlament.

FIDESZ a fost, de asemenea, pe locul întâi în majoritatea circumscripţiilor uninominale, potrivit rezultatelor parțiale.

știre în curs de actualizare


Știre inițială:

Au apărut primele rezultatele parțiale de la alegerile parlamentare din Ungaria – după numărarea a 23% din voturi, partidul de guvernământ al lui Viktor Orban, Fidesz, are 59.99%, în timp ce opoziția unită ocupă locul doi cu 28.89%, scrie 24.hu.

La puțin timp după închiderea urnelor, și Viktor Orban dar și rivalul său din opoziție, Peter Marki-Zay și-au proclamat victoria. 

Până acum, numărul voturilor numărate rămâne mic, iar competiția pare să fie una strânsă. 

Viktor Orban versus opoziția unită

Alianța opoziției de la Budapesta este formată din șase partide și este condusă de Peter Marki-Zay, un primar de oraș mic. Alianța partidelor de opoziție include Coaliția Democrată, Socialiștii, liberalii și Jobbik, fostul partid de extremă-dreapta, acum de centru-dreapta. 

În stilul său caracteristic, pentru a deturna din nou atenția de la propriile sale probleme și pentru a-și energiza susținătorii conservatori, Orban a programat a programat în ziua alegerilor și un referendum pe teme LGBT, el prezentându-se ca apărător al valorilor familiei tradiționale, unul din principalele puncte ale campaniei sale electorale.

În vârstă de 49 de ani, Peter Marki-Zay a intrat pe neașteptate în prim-planul politicii din Ungaria, după ce a fost ales, la sfârșitul anului trecut, candidat comun al opoziției, în ciuda faptului că alte nume, precum primarul Budapestei, erau considerate favorite.

Peter Marki-Zay se descrie drept un politician de dreapta dezamăgit de FIDESZ și până să fie desemnat principal contracandidat al lui Viktor Orban, principala lui reușita lui politică a fost, în 2018, aceea de a fi ales primar într-un oraş cu 44.000 de locuitori, Hodmezovasarhely, din sud-est, care era considerat un bastion al majorităţii de la putere.

Fost alegător al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, Peter Marki-Zay a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

Editor : Adrian Dumitru | Luana PavalucaSursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri