25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

România a rămas în urmă și la arii protejate. Cum a rămas uitat în sertare Parcul Național Făgăraș

Publicat peÎn următorii 8 ani, România trebuie să înființeze noi arii protejate, astfel încât 30% din suprafața țării să beneficieze de conservarea biodiversității.  

Este o țintă asumată de toate statele Uniunii Europene, iar noi mai avem de făcut pași mari până s-o atingem. Parcul Național Făgăraș este doar o intenție, rămasă pe hârtie, de exemplu.

În plus, și zonele desemnate până acum „arii protejate” sunt în pericol, din cauza intereselor economice. Se defrișează și au fost date autorizații de construire.

Ariile protejate reprezintă acum 24% din teritoriul țării. Ministerul Mediului a primit o finanțare de peste 2 milioane de lei pentru a identifica noi suprafețe pe care să fie instituite măsuri de protecție, dar studiul va dura câțiva ani. Între timp, țara noastră riscă să plătească penalități.

Adriana Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: ”România a primit un infrigement pentru insuficiența de situri Natura 2000 de specii și habitate”.

Anunțat cu mândrie în urmă cu 5 ani, proiectul de înființare a Parcului Național Munții Făgăraș a fost uitat prin sertare.

Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carphatia: ”S-a făcut un studiu științific și, din motive probabil economice în primul rând, nu s-a mai ajuns să se depună și să se aprobe în guvern acea hotărâre care era necesară pentru înființarea Parcului Național Făgăraș”.

500 de hectare defrișate într-un sit Natura 2000

Aflată pe versantul sudic al Făgărașului, Valea Rea este deja sit Natura 2000. N-a contat. Timp de 4 ani aici s-au defrișat ilegal 500 de hectare. În total, 23.000 de arbori, situație semnalată de activiștii Greenpeace.

Pe de altă parte, Parcul Natural Bucegi, aflat în grija Romsilva, are planul de management expirat de peste 5 ani. Noul document, care stabilește regulile de protecție, este încă în lucru, după ce a fost contestat de cei care au interese în zonă.

Ciprian Gălușcă, coordonator campanie pentru Păduri și Biodiversitate, Greenpeace: ”În realitate, aceste planuri de management ascund vicii foarte seriose, se pot specula, în situaţii de genul, interesele, dacă vreți, de dezvoltare locală fie că vorbim de businessuri, de turism, hoteluri și asa mai departe, construcții de noi infrastructuri de turism și se bat cap în cap cu interesele de conservare a biodiversității„.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate propune să renunțăm la conservarea habitatelor de pe Jiu, ca să putem construi acolo hidrocentrale. Promite că va institui măsuri de protecție în alte locuri – ca monedă de schimb în fața Comisiei Europene.

Adriana Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: ”Noi venim cu o suprafață identică, conexă ariei protejate pe care o dislocăm de acolo, cu același tip de specii și habitate și cu același regim de conservare”.

Rețeaua de situri Natura 2000 a generat aproape 500.000 de locuri de muncă

România are în total 1.578 de arii protejate; cele mai multe sunt administrate de agenția națională, care le-a preluat în urmă cu 3 ani. Instituția are însă foarte puțini angajați în teritoriu.

ARII NATURALE PROTEJATE DIN ROMÂNIA 1578

ADMINISTRATE DE AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ARII NATURALE PROTEJATE 1212

ROMSILVA 23

CONSILII JUDEȚENE, ALTE ENTITĂȚI 343

sursa: ANANP

La sediul din Brașov lucrează 7 angajați care se ocupă în total de 60 de arii protejate din județ. Au în implementare proiecte de 8 milioane de euro.

La nivel european, reţeaua de situri Natura 2000 a generat aproape cinci sute de mii de locuri de muncă.

 

 Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri