6.7 C
București
duminică, 3 decembrie 2023

România Educată, la final | Ceremonie cu fast la Cotroceni: Legile Educației, promulgate – Promisiunea lui Klaus Iohannis

Publicat pe



Președintele Klaus Iohannis, inițiator al proiectului “România Educată”, marchează marți, 4 iulie, momentul promulgării legilor educației printr-o ceremonie specială la Palatul Cotroceni.

În acest sens, Administrația Prezidențială a anunțat oficial evenimentul pentru semnarea decretelor de promulgare a legilor educației.

“România Educată” a fost declarat de președintele Iohannis drept principalul său proiect ca șef al statului, pentru care a dedicat șapte ani din cele două mandate ale sale. Legile educației s-au întemeiat pe un raport din 2021 al Președinției. Raportul „România Educată”, proiectul lui Klaus Iohannis, asumat prin memorandum de Guvernul României, a fost publicat în urmă cu trei ani, pe 14 iulie 2021. Operaționalizarea Proiectului a fost inclusă ca angajament în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

Legile educației au fost adoptate de Guvernul de coaliție condus de premierul Nicolae Ciucă pe 29 martie 2023. Iar votul final în Parlament pe legile educației a venit pe 22 mai 2023. 

Proiectul „România Educată” a început în anul 2016, iar lansarea în dezbatere publică a rezultatelor proiectului „România Educată: viziunea și strategia de dezvoltare a educației pentru 2030” a avut loc în decembrie 2018.

 

 

În 2016, preşedintele Klaus Iohannis promitea românilor un nou sistem al educaţiei, care să se ridice la standardele europene. Iohannis lansa „România Educată”, un proiect ambiţios, menit să salveze viitoarele generaţii.

„Deplin conştient de importanţa rolului pe care îl are educația în viața unei națiuni, sunt determinat să împlinim împreună marele proiect pe care l-am numit „România Educată”. Chem toți oamenii politici responsabili să mi se alăture în viitor în acest demers. Piatra de temelie a unei națiuni o reprezintă educația, iar prin intermediul unui sistem de învăţământ eficient şi performant se construieşte viitorul unei țări. Nu voi ceda tentației să facem lucrurile în grabă. Vreau să clădim cu înțelepciune și atenție acest proiect a cărui uriașă miză este o Românie capabilă să ofere cetățenilor săi șanse egale și opțiuni solide de carieră”, își anunța Iohannis în urmă cu peste 7 ani proiectul „România Educată”.

 
Nu cred că asumarea unei direcții comune de dezvoltare mai poate pleca de la viziunea unui singur om, ci de la coagularea dezideratelor și obiectivelor comune, în strânsă legătură cu provocările prezentului și viitorului. Este de înțeles faptul că după atâția ani de reforme începute și neterminate, după atâtea experimente care mai mult au încurcat decât au ajutat, după atâtea încercări nereușite, mai e puțin loc pentru a aștepta. Părinți, profesori, elevi și viitori elevi vor, pe bună…



Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri