-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

România ia în calcul recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex 

Publicat peMinisterul Afacerilor Interne a pus în transparenţă decizională, pe site-ul instituţiei, un proiect de lege pentru completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 194/2002 privind regimul străinilor în România şi precizează că propunerea legislativă nu reglementează recunoaşterea căsătoriilor ori a convenţiilor civile între persoane de acelaşi sex pe teritoriul ţării noaspre şi alte drepturi ce derivă din această recunoaştere.

Reprezentanţii MAI spun că proiectul este „o implementare în legislaţia naţională a prevederilor legale existente în domeniu la nivelul Uniunii Europene, doar privind libera circulaţie a persoanelor”. Astfel, proiectul de act normativ propune ca persoanele care nu au cetăţenia română, căsătorite pe teritoriul altui stat al UE cu un cetăţean român de acelaşi sex, pot solicita, dacă este cazul, viză pentru intrarea în România, respectiv drept de şedere pe teritoriul ţării noastre, în condiţiile legii, având ca motiv continuarea vieţii de familie alături de cetăţeanul român.

„Acest proiect de lege nu reglementează recunoaşterea căsătoriilor ori a convenţiilor civile între persoane de acelaşi sex pe teritoriul României şi alte drepturi ce derivă din această recunoaştere. Proiectul de act normativ este o implementare în legislaţia naţională a prevederilor legale existente în domeniu la nivelul Uniunii Europene, doar privind libera circulaţie a persoanelor”, a precizat Ministerul Afacerilor interne, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a adăugat că „implementarea acestor prevederi este o condiţie obligatorie pentru România, ca urmare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din data de 5 iunie 2018 în cauza C-673/16, iar nerespectarea ei face posibilă declanşarea unei proceduri de infringement care se poate finaliza cu condamnarea României de către instanţa de contencios european”.Sursa: romanialibera.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri