7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

România, Slovacia, Polonia şi Ungaria, statele UE în care inflaţia e peste 10% la jumătatea anului

Publicat pePatru ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, Slovacia, Polonia şi Ungaria, sunt singurele state membre ale UE unde inflaţia se încăpă­ţânează să rămână la peste 10% la jumătatea anului. La polul opus, în Grecia şi Spania ea a scăzut sub pragul de 2%, conform unei analize făcute de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Trading Economics.

În ceea ce priveşte rata medie a inflaţiei la nivelul tuturor ţărilor UE, nivelul este de 6,4% în iunie 2023, iar în zona euro el scade la 5,5%. Astfel, deşi aceasta este o problemă generală în întreaga Europă, ritmul de creştere al preţurilor diferă foarte mult între Vest şi Est. Mai exact, ţări bogate, cu salarii de câteva ori mai mari decât în România, anunţă creşteri de preţuri de o cifră.

Această situaţie nu este una nouă, în regiunea ce cuprinde şi România preţurile au crescut încă de la început mai mult decât în Vest. Totuşi, la fel se întâmpla şi în ţările baltice, iar motivul invocat de specialişti era, în cazul tuturor, proximitatea faţă de războiului ruso-ucrainean. Între timp însă, în Estonia, Lituania şi Letonia inflaţia a ajuns la 8-9%, coborând astfel mult mai repede decât în România şi asta de la un nivel chiar mai ridicat decât în cazul pieţei locale.

În România, în iunie, Institutul Naţional de Statistică a raportat o inflaţie de 10,2%, în declin faţă de 10,6% în mai. Deşi se poate observa o scădere faţă de maxi­mele atinse la finalul anului trecut (circa 16%), viteza cu care coboară acest indicator către care stau îndreptaţi toţi ochii – de la cei ai guverna­torului BNR la cei ai consumatorului final – nu este una prea rapidă.

În ceea ce priveşte consumatorul final, primul lui contact cu inflaţia este la alimente, băuturi şi bunuri de larg consum, piaţă către care românii alocă circa o treime din venituri. În ultimul an, preţurile pentru cele mai multe bunuri de larg consum au crescut cu rate cuprinse între 20 şi 50%, conform informaţiilor din piaţă. Pentru unele produse alimentare, spre exemplu, în ultimii 2-3 ani, preţul aproape că s-a dublat, lucru resimţit din plin de consumatorii ale căror salarii nu au crescut la fel de repede. În acest context, puterea de cumpărare a scăzut, adică oamenii şi-au permis mai puţin decât anterior. La jumătatea anului, inflaţia la alimente în România ajunsese la 17,9%. În aproape toate ţările analizate, acest indicator sare de pragul de 10%, iar în ceea ce priveşte puţinele excepţii, nivelul e apropiat.

Şi chiar dacă inflaţia scade, asta nu înseamnă că scad şi preţurile, ci doar că acestea cresc mai lent.

„Din noiembrie, preţul la energie a început să coboare, dar acest declin nu a fost corelat cu altele. Nu m-a anunţat nimeni de vreo ieftinire. Din tot ce cumpărăm noi în…Sursa: www.mediafax.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri