25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

România, sub riscul apariţiei unor noi boli, în contextul numărului mare de refugiaţi

Publicat pe


Sursa foto: Facebook – Alexandru Rafila

Există pericolul apariţiei unor noi boli în România, după fluxul de refugiați.

Ministrul Sănătății a declarat că se investighează medical cazurile de persoane venite din Ucraina ce pot ridica suspiciune de poliomielită sau difterie, boli eradicate în România.

Direcțiile de sănătate publică sunt sfătuite să acorde o deosebită atenţie, în cazul în care există suspiciuni cu privire la bolile transmisibile

Întrebat dacă există pericolul apariției de noi boli pe teritoriul României, după ce mulți ucraineni au intrat în țară, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că există o preocupare în acest sens.

Prin urmare, direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate să poată identifica acele cazuri care pot ridica suspiciuni de boli transmisibile.

Un alt aspect: populația Ucrainei are acoperire vaccinală inferioară țărilor din UE

Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola. Sigur, există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie. Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România, dar sigur că ne preocupă și toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri”, a spus ministrul Rafila, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

Potrivit lui Rafila, populația Ucrainei – în special populația pediatrică – are acoperire vaccinală inferioară țărilor din Uniunea Europeană și, implicit, din România.

În acelaşi context, Caroline Brown, expert pentru urgențe, Biroul Regional OMS, a declarat că au fost cazuri de poliomielită în Ucraina anul trecut.

De asemenea, aceasta a precizat că Guvernul român este în alertă, iar autorităţile oferă vaccinuri gratuite împotriva acestei boli, dar şi împotriva rujeolei copiilor refugiaţi care trec graniţa.Sursa: zin.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri