13.8 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022

România trece în această noapte la ora de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00

Publicat peRomânia trece, în noaptea de 26-27 martie, la ora de vară. Astfel, ora 3.00 devine ora 4.00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puțin, ziua de 27 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

CFR Călători anunță că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 26/27 martie. la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară, conform MEDIAFAX.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Pe 26 martie 2019, Parlamentul European a votat eliminarea schimbării orei începând cu anul 2021.

Fiecare stat membru va trebui să decidă dacă va rămâne la ora standard sau la ora de vară.

Potrivit propunerii Executivului comunitar, statele membre care decid să mențină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare înacest sens în ultima duminică din luna martie 2021, iar cele care preferau ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Cu toate acestea, propunerea prevede și posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiții normale, statele UE ar fi trebuit să informeze Comisia asupra deciziei lor până în aprilie 2020, după care ar fi trebuit să urmeze o perioadă de coordonare. Cu toate acestea, procesul a fost oprit complet de negocierile privind Brexit și de izbucnirea pandemiei, iar reluarea acestuia ar putea avea loc cel mai devreme în 2022.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri