25.3 C
București
marți, 30 mai 2023

Românii vor încasa bani pe sticle goale. Cât primeşti pentru fiecare ambalaj din PET, sticlă şi metal returnat

Publicat peRomânii vor încasa bani pe sticle goale. Tanczos Barna, ministrul mediului, a anunțat că, de la 30 noiembrie 2023, Compania RetuRO are obligația de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate, urmândă să apoară, tot atunci, şi primele puncte unde cetățenii le vor putea returna și vor putea primi 50 de bani pentru acestea.

Citeşte şi: Cum să faci cumpărături de alimente fără să cheltui prea mulți bani? Aplicația care îți va salva portofelul

„Astăzi, când vorbim, este deschisă aplicația în care toți producătorii care pun pe piață produse ambalate în ambalaje SGR trebuie să se înregistreze în sistemul informatic. Acești producători au primit informări și notificări de la RetuRO prin firmele de distribuție care distribuie produsele pe piață. În același timp, și comercianții care vând direct către cetățeni aceste produse au fost informați și trebuie să se înregistreze în sistemul informatic, gestionat de compania RetuRO”, a spus Tanczos Barna, citat de Antena 3.

Citeşte şi: Greşeala pe care mulţi români o fac în sezonul rece. Se pune sănătate în pericol şi bani mulţi din bugetul familiei

Astfel, fiecare producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri, va fi luat, obligatoriu, în evidenţă. SGR este un sistem prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase). Sistemul este aplicat pentru ambalajele neutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. Aceștia vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Sursa: www.romaniatv.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri