10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Ruși discriminați și ucraineni nenorociți

Publicat pePe site-ul ambasadei Federației Ruse la București este postat un comunicat. Și în rusă și în română, deși eu cred că este mai mult pentru români decît pentru cetățenii și etnicii ruși. Presupun că un comunicat similar celui de mai jos este postat pe la toate ambasadele Federației Ruse de pe glob, mai ales al celor din țările NATO.

Îmi permit să cred că un mesaj ca acesta nu este și nu va fi postat pe site-ul ambasadei Federației Ruse din Minsk și nici pe cel de la ambasada din Phenian. Iată ce spune comunicatul apărut la București:

„Solicităm cetățenilor Rusiei și compatrioților ruși care au fost discriminați pe motive de naționalitate, limbă, cultură, religie și de altă natură, precum și celor care au fost victimele actelor violente sau au primit amenințări, să contacteze serviciile speciale pe adresa de e-mail a ambasadei”.

Presa din diverse țări a menționat nenumărate cazuri de artiști și sportivi taxați pe nedrept doar pentru că erau ruși și au evitat să adopte o poziție împotriva lui Vladimir Putin, considerînd asta o implicare în politică. Duritatea cu care au fost tratați mă sperie. Cînd are interese mari și mînii cumplite, și lumea democratică poate fi la fel de crudă ca și cea de esență totalitară. În ambele cazuri, discriminarea etnică ține de un accent de primitivism încă vizibil la oameni de elită și cu pretenții democratice. O listă corectă și întocmită pe țări ar merita totuși făcută. Ar fi ca niște foi de temperatură pentru omenia fiecărui popor. Și ne-ar ajuta să punem față în față listele cu academicienii, intelectualii și artiștii chinuiți în pușcăriile comuniste ale anilor 1950. Cîte valori românești au nenorocit rușii în anii în care ei au controlat puterea în România și cîți ruși și în ce fel am discriminat noi cu prilejul războiului din Ucraina?

O analiză a cazurilor de ruși discriminați ne-ar putea ajuta să încercăm o reparație. Și morală și materială. Nu doar simple scuze. Trece și războiul acesta. Indiferent cum se va termina, nu pot să-mi imaginez că lumea îi va urmări pe ruși ca într-o cumplită vînătoare de vrăjitoare. Ar însemna să repetăm stilul rusesc din anii 1950, atît de cunoscut în Europa de Est. În România, în ciuda poziției țării noastre în cadrul NATO, nu am auzit de cazuri de ruși discriminați. S-ar putea să existe. În nici un caz la un nivel comparabil cu numărul morților din pușcăriile anilor de stalinism cumplit.

Războiul ruso-ucrainean văzut din America fără dublă măsură!

În același timp, cetățenii ucraineni și din alte țări care au avut de suferit de pe urmele acestei  „operațiuni” ar trebui și ei să întocmească o listă a pierderilor. Dacă va exista un inventar al etnicilor ruși discriminați, ar trebui să existe și unul al ucrainenilor nenorociți și al pierderilor înregistrate de ei și de familiile lor. Plus pagubele firmelor străine. Rusia cît de cît modernă este și o contribuție majoră a țărilor din Vest. Investițiile pierdute de marile companii depășesc cu mult pagubele oligarhilor.

Dramatică este situația ucrainenilor. În cazul lor, aveam de-a face cu pierderi de vieți, plus o mulțime de pagube materiale uriașe. În Ucraina există deja orașe ce trebuie reconstruite. Cine o va face, dar mai ales cine plătește? Și în ce mod?

Revin asupra comunicatului postat la București și în țările NATO. Ce va face Rusia în cazul dirijorului Valeri Gherghiev? Ce va face în cazul altor artiști sau sportivi discriminați? Cere despăgubiri morale și materiale? Deschide dosare la Haga? Sechestrează bunuri englezești sau franceze după ce lucrurile se vor liniști? Cum va repara Putin sau urmașii săi politici drama balerinei Olga Smirnova obligată de poziția Kremlinului să părăsească Bolșoi și Moscova?

Erdogan denunță:  „Vânătoare de vrăjitoare” împotriva artiştilor ruşi

La ce organism internațional se vor adresa autoritățile ruse? Cine le va băga în seamă? Nu cumva va șoca disproporția între nenorocirile generate de războiul din Ucraina și lista rușilor discriminați, rezultată în urma sesizărilor depuse la ambasadele ruse din diferite țări?

Comunicatul Rusiei privind discriminarea cetățenilor ei ar putea ascunde un mesaj și o ultimă tentativă de mobilizare a acestora. Adică, rezistați! Maica Rusia este mare și puternică și puteți să vă plîngeți la sînul ei,  căci veți fi apărați, oriunde v-ați afla! Este un fel de invitație la încredere în Măreția Rusiei și a conducătorului ei.

Și dacă acest război se termină prost pentru Maica Rusia? Deja se află într-o percepție cumplită. Și într-o izolare pe măsură. Și dacă agresiunea aceasta se încheie cu o Rusie mai mică?

 

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri