20.7 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Rusia a aprobat o listă „actualizată” a așezărilor din zona de poluare „Cernobîl”.

Publicat pe


Lista va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Centrala nucleara de la Cernobil. Foto: Shutterstock

Guvernul Federației Ruse a aprobat o listă actualizată a așezărilor situate în limitele zonelor de contaminare radioactivă din cauza dezastrului de la centrala nucleară (CNP) de la Cernobîl. Acesta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Se recunoaște drept nevalid Decretul Guvernului Federației Ruse din 8 octombrie 2015 nr. 1074 „Cu privire la aprobarea listei așezărilor situate în limitele zonelor de contaminare radioactivă din cauza dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl. Nouldecret intră în vigoare la 1 ianuarie 2024„, se arată în textul decretului guvernamental publicat pe portalul oficial de  informații juridice. Un alt document – prin ordin al Cabinetului – aprobă o nouă listă „ținând cont de modificările situației radiațiilor.”

Noua listă păstrează însă aceeași zonă de excludere ca în documentul anterior. Ea cuprinde  așezări din regiunea Bryansk. Modificările se referă doar la numărul de așezări din alte secțiuni ale listei (zona de relocare și alte zone).

În vara anului 2022, un proiect de rezoluție a Cabinetului de Miniștri, întocmit de Ministerul Situațiilor de Urgență, a fost publicat pe portalul proiectelor de acte normative, unde trebuia să aprobe o nouă listă fără zonă de excludere din 2023. . Cu toate acestea, această versiune a documentului nu a fost adoptată. După cum se menționează în materialele proiectului, necesitatea revizuirii periodice a listei așezărilor situate în limitele zonelor de contaminare radioactivă din cauza dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl este asociată cu o schimbare a situației radiațiilor.Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri