2.3 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Rusia anunță China asupra riscului ca Ucraina să realizeze un atac radioactiv pentru a atrage NATO în război direct

Publicat peMinistrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat, miercuri, cu omologul său chinez, Wei Fenghe, prin videoconferință.

„Cei doi oficiali au discutat despre situaţia din Ucraina. Serghei Şoigu și-a exprimat preocupările, în discuţia cu omologul său chinez, asupra potenţialelor provocări din partea Ucrainei prin folosirea unui dispozitiv radioactiv”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

Totodată, Șoigu l-a mai avertizat, duminică, pe șeful Pentagonului, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale.

Autoritățile de la Moscova au mai transmis aceste informații Franței și Marii Britanii.

Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră „o acţiune falsă de transparenţă”. Acuzaţiile Rusiei au fost respinse şi de Franţa, Marea Britanie şi NATO.

De cealaltă parte, Ucraina susţine că, de fapt, Rusia pregăteşte un atac radiologic pe care îl va atribui armatei ucrainene. Totuşi, administraţia de la Kiev a anunţat că va primi inspectori ai AIEA la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge acuzaţiile Rusiei. Inspectoratul ucrainean de Reglementare în domeniul Nuclear a anunţat că echipele AIEA se vor deplasa la două obiective atomice, situate în Kiev şi în Zhovti Vodi, regiunea Dnipropetrovsk, acestea fiind locurile asupra cărora Moscova a emis suspiciuni.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, marţi, într-o sesiune care nu a fost publică, pentru a examina acuzaţiile Rusiei privind intenţiile Ucrainei de a fabrica şi utiliza o bombă radiologică. Este improbabil ca reuniunea să fi ajuns la vreun rezultat, în condiţiile în care Rusia, SUA, China, Franţa şi Marea Britanie au drept de veto. După reuniune, Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, a declarat că Ucraina vrea să atragă NATO în război.

„Noi credem că există un pericol foarte grav, o ameninţare serioasă. Ucraina are capacităţi şi are motive să facă acest lucru, întrucât regimul Volodimir Zelenski vrea să evite înfrângerea şi să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia”, a explicat Polianski.

Alte două reuniuni ale Consiliului de Securitate ONU sunt prevăzute în următoarele zile, la cererea Federației Ruse.

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri