17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Rusia avertizează vestul că Stația Spațială Internațională s-ar putea prăbuși chiar în ”grădina” lor, dacă sancțiunile continuă 

Publicat peFoto: ISS este condusă în prezent de un echipaj rus, american și german CREDIT: NASA/AP

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos, a declarat sâmbătă că măsurile economice punitive „ilegale” împotriva Moscovei pot duce la o defecțiune a părții ruse a ISS – care joacă un rol crucial, ajutând la corectarea orbitei stației. Dacă se întâmplă acest lucru, întreaga structură de 500 de tone ar putea „cădea în mare sau pe uscat” – și ar fi puțin probabil să lovească Rusia, a postat el pe Telegram. „Populațiile din alte țări, în special cele conduse de „câinii războiului”, ar trebui să se gândească la prețul sancțiunilor împotriva Roscosmos”, a spus el. Postarea sa a fost însoțită de o hartă despre care a susținut că a fost creată de SUA, care arăta posibila zonă de accident care acoperă o mare parte din centrul lumii, inclusiv SUA, cea mai mare parte a Europei și toată emisfera sudică. Marea Britanie era chiar afară. „Prețul cooperării internaționale în spațiu a fost distrus maniac de Occident. Nebunie”, a adăugat el.

Experții cred că, chiar dacă modulul rus ar înceta să mai funcționeze, ar putea dura ani până ISS să deorbiteze. De asemenea, este puțin probabil ca Rusia să ia măsuri în timp ce doi dintre cosmonauții săi sunt acolo sus. ISS este condusă în prezent de un echipaj rus, american și german, dar tensiunile cresc între Moscova și aliații săi spațiali internaționali, mai multe misiuni importante fiind acum în balanță din cauza conflictului.
La începutul acestei săptămâni, Roscosmos a creat un videoclip simulat în care cosmonauții își iau rămas bun de la astronautul american Mark Vande Hei și detașează segmentul rus de ISS. Filmul este provocator, deoarece Vande Hei este programat să se întoarcă pe Pământ cu doi cosmonauți într-o capsulă rusă Soyuz pe 30 martie, stârnind temeri că plănuiesc să-l lase în urmă.
Rogozin a distribuit, de asemenea, un videoclip în care steagurile Marii Britanii și SUA sunt scoase dintr-o rachetă Soyuz, în timp ce tehnicieni au fost văzuți înregistrând semnul de invazie „Z” pentru a lansa echipamente.
A dus la o discuție publică pe Twitter în care astronautul american veteran Scott Kelly a sugerat că, fără cooperare internațională, Roscosmos nu ar exista și l-a sfătuit pe Rogozin să obțină un loc de muncă în McDonalds. „N-am crezut niciodată că voi auzi ceva atât de scandalos”, a declarat mai târziu Kelly pentru ABC News. „Am fost doar supărat că Roscosmos a spus că vor lăsa în urmă un membru al echipajului american”.

Rogozin a replicat numindu-l ”prost” pe Kelly și a avertizat că, dacă Rusia se retrage din program, postul s-ar putea prăbuși în Europa sau SUA. El i-a spus lui Kelly că „moartea ISS va fi pe conștiința dumneavoastră”.
În timp ce SUA este responsabilă pentru alimentarea ISS, computerele rusești sunt cele care o mențin pe orbită, iar după ce au fost anunțate sancțiuni în februarie, Rogozin a amenințat că va arunca stația spațială asupra Indiei și Chinei.
„ISS nu zboară deasupra Rusiei, așa că toate riscurile sunt ale tale. Ești pregătit pentru ele?”, a spus el.

De atunci, Kelly a promis că va returna medalia „Pentru explorarea spațiului”, care i-a fost dată de fostul președinte rus Dmitri Medvedev și a sugerat ca aceasta să fie dată mamei unui soldat rus ucis în Ucraina.
Un purtător de cuvânt al NASA a declarat că agenția continuă să lucreze „cu toți partenerii noștri internaționali, inclusiv cu Corporația Spațială de Stat Roscosmos”, și a spus că Vande Hei este încă așteptat să revină cu cosmonauții Pyotr Dubrov și Anton Shkaplerov la sfârșitul acestei luni. Cu toate acestea, Telegraph înțelege că Rusia a interzis astronauților internaționali care călătoresc cu ei la stația spațială, ceea ce înseamnă că vor trebui acum să folosească Crew Dragon de la SpaceX. Nu este clar dacă acest lucru se va aplica și în cazul călătoriilor de întoarcere.

Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri