25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

Rusia expulzează zece diplomaţi din ţările baltice

Publicat peRusia a anunţat, marţi, decizia de expulzare a zece diplomaţi din Lituania, Letonia şi Estonia, ca reacţie la măsuri similare aplicate de cele trei ţări baltice, în contextul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.

Ministerul rus de Externe a anunţat, conform cotidianului Le Figaro, că decizia de retragere a acreditărilor şi expulzare vizează patru diplomaţi de la Ambasada Lituaniei, trei diplomaţi estoni şi trei diplomaţi letoni.

„Această măsură a fost luată pe baza principiului reciprocităţii, după expulzarea nejustificată a zece diplomaţi ruşi” de către Lituania, Letonia şi Estonia, subliniază Ministerul de Externe de la Moscova.

Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat, pe 18 martie, decizii de expulzare a zece diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi incompatibile cu atribuţiile oficiale.

Ministerul lituanian de Externe anunţa atunci expulzarea a patru diplomaţi ruşi. „Serviciile speciale ruse sunt implicate activ în planificarea şi derularea invaziei militare în Ucraina, ameninţând nu doar securitatea Ucrainei, ci şi pe cea a Lituaniei”, argumenta Ministerul de Externe de la Vilnius.

Edgars Rinkēvics, ministrul leton de Externe, anunţa expulzarea a trei diplomaţi ruşi, „într-o acţiune coordonată cu Lituania şi Estonia”, din cauza unor „activităţi incompatibile cu statutul diplomatic”.

La rândul său, Ministerul de Externe din Estonia a anunţat pe 18 martie expulzarea a trei diplomaţi ruşi implicaţi în „acţiuni de subminare a securităţii ţării”.

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri