11.8 C
București
duminică, 26 martie 2023

Rusia neagă că avioanele rusești au intrat în coliziune cu drona americană și susține că „aceasta s-a prăbușit după o manevră strânsă”

Publicat pe


  • Ministerul rus al Apărării a transmis marți că avioanele sale de vânătoare nu au intrat deloc în contact cu drona americană, susținând în schimb că aceasta s-a prăbușit din cauza unei manevre bruște”.
  • Generalul american Pat Ryder a susținut o conferință de presă în urma incidentului.
  • Oficialul a refuzat să precizeze în ce zonă a Mării Negre a avut loc incidentul, menționând doar că este vorba despre spațiul aerian internațional.

Ministerul rus al Apărării a transmis marți că avioanele sale de vânătoare nu au intrat deloc în contact cu drona americană, susținând în schimb că aceasta s-a prăbușit din cauza unei „manevre bruște”.

Zborul dronei a fost efectuat cu transponderele dezactivate, încălcând limitele zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian, stabilit în scopul desfășurării operațiunii militare speciale [n.r din Ucraina], comunicat și publicat în conformitate cu standardele internaționale. Avioanele de vânătoare rusești nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță la aerodromul de origine”, a adăugat Ministerul Apărării.

Generalul american Pat Ryder a susținut o conferință de presă în urma incidentului. Oficialul Pentagonului a precizat că în momentul în care va fi declasificat, va fi făcut public un video cu momentul distrugerii dronei, scrie Biziday.ro.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, nu a vorbit cu omologul său rus, iar Departamentul Apărării nu a comunicat cu partea rusă. În ceea ce privește misiunea dronei, astfel de aparate zboară deasupra Mării Negre de la începutul războiului, deci nu era o misiune neobișnuită. Drona MQ9 efectua o misiune în spațiul aerian internațional. Acest tip de comportament al piloților ruși este neobișnuit și nesigur. Continuăm să cercetăm ce s-a întâmplat, dar pare sigur că a fost o operațiune neprofesionistă. Acțiunile vorbesc de la sine. Credem că și avionul rusesc a fost afectat de contactul cu drona. Nu știu nimic despre operațiunea de recuperare, momentan, dar din ce știm, rușii nu au intrat în posesia dronei”, a declarat Pat Ryder.

Oficialul a refuzat să precizeze în ce zonă a Mării Negre a avut loc incidentul, menționând doar că este vorba despre spațiul aerian internațional. Întrebat dacă drona MQ9 avea la bord tehnologie sensibilă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns: Nu voi oferi detalii, dar am fost nevoiți să o facem să se prăbușească în mare, deoarece nu mai putea fi controlată”.

Sursa: alephnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri