0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

Rusia: O ziaristă de investigație a fost bătută în Cecenia (ONG)

Publicat pe


O jurnalistă de investigație care lucrează pentru ziarul independent Novaya Gazeta a fost internată după ce a fost bătută în Cecenia, a anunțat marți ONG-ul rus pentru drepturile omului Memorial, citat de agenția AFP.

Elena Milashina a fost atacată după ce a călătorit în republica rusă din Caucaz pentru a acoperi verdictul în cazul Zarema Musaeva, răpită de serviciile de securitate cecene din Nijni Novgorod în ianuarie 2022.

„Elena Milashina are degetele rupte și își pierde din când în când cunoștința”, a precizat ONG-ul într-un comunicat.

În 20 ianuarie 2022, cel puțin șapte bărbați înarmați au pătruns în apartamentul pe care Zarema Musaeva îl împarte cu soțul ei, fostul judecător federal Saydi Yangulbaev, în Nijni Novgorod (Rusia Centrală). Bărbații vorbeau cecenă, iar unul dintre ei s-a prezentat ca fiind membru al Ministerului de Interne cecen. Zarema Musaeva, al cărei fiu este avocat pentru drepturile omului, a fost dusă în Cecenia și plasată în custodia poliției.

A doua zi, Ramzan Kadîrov a publicat o amenințare explicită cu moartea, declarând pe canalul său Telegram că familia lui Yangulbaev „așteaptă un loc fie în închisoare, fie în pământ” și că membrii familiei sale „nu vor mai putea umbla liber bucurându-se de viață”, deoarece au „rănit profund” onoarea cecenilor.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, zeci de rude a cinci critici publici ai autorităților cecene au fost răpite în Cecenia. Printre cei reținuți se aflau rude ale avocatului Abubakar Yangulbaev. Avocatul însuși a fost, de asemenea, reținut la Pyatigorsk (Caucazul de Nord), dar după interogatoriu a fost eliberat. Potrivit acestuia, i s-a acordat statutul de martor într-o cauză penală privind „justificarea terorismului”. Nu se cunosc detalii despre acest caz.

Autoritățile cecene l-au interogat pe Abubakar Yangulbaev în legătură cu publicațiile canalului Telegram 1Adat, care critică autoritățile cecene, inclusiv pe șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov. În 2020, un moderator al acestui canal, Salman Tepsurkaev, în vârstă de 19 ani, a fost răpit de persoane necunoscute, despre care se crede că ar fi ofițeri de poliție ceceni. De atunci, nu s-a mai primit nicio veste despre soarta și locul unde se află acesta.Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri