0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Rusia pare să planifice atacuri aeriene masive în Ucraina pe timpul summit-ului NATO de la București, spune un analist de securitate

Publicat peForțele ruse par să planifice „unele atacuri aeriene destul de mari” în Ucraina ”, zilele aceste, potrivit analistului Michael Clarke, fost director general al Royal United Services Institute, citat de Sky News.

Vorbind despre cele mai recente evoluții de pe câmpul de luptă, profesorul Michael Clarke a spus: „Se pare că rușii pregătesc niște atacuri aeriene mari. Există o mulțime de imagini prin satelit la bazele aeriene. … deci poate urma multă activitate aeriană”.

„Rușii chiar pregătesc tranșee pentru iarnă. În Herson, au apărări uriașe”, a mai adăugat profesorul.

Declarațiile vin după ce luni au fost emise avertizări aeriene în toată Ucraina – fără rapoarte imediate despre vreo nouă lovitură cu rachete rusești.

În timp ce Rusia a suferit o serie de eșecuri în ultimele săptămâni, inclusiv retragerea din orașul Herson, din sud, Clarke evidențiază o parte a frontului în care înregistrează „oarecare progrese”.

„Rușii se îndreaptă spre Bakhmut de aproximativ patru săptămâni și încearcă să-l atace dinspre est, nord și se pare că au făcut unele progrese dinspre sud de Bakhmut”.

El a adăugat că luptele în orașul de est din Donețk vor fi în continuare „foarte feroce” și că este „singurul loc în care fac progrese”.

Alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, după avertismentele oficialilor că Rusia pregătește un nou val de atacuri cu rachete.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat în discursul său de duminică seara că forțele ruse vor lansa noi lovituri cu rachete asupra țării.

„Înțelegem că teroriștii plănuiesc noi lovituri. Știm asta. Și atâta timp cât au rachete, din păcate, nu se vor liniști“, a spus Zelenski. Liderul ucrainean a spus că săptămâna aceasta ar putea fi dificilă la fel ca săptămâna anterioară și că forțele de apărare și cetățenii ar trebui să fie pregătiți să facă față consecințelor noilor lovituri.

Trupele rusești încearcă să avanseze pe trei direcții în Donbas

Forțele rusești încearcă să avanseze în direcțiile Liman, Bahmut și Avdiivka în regiunea Donețk, a declarat Statul Major General al Ucrainei, citat de Kyiv Independent. Rusia se află în defensivă în alte patru direcții – Kupiansk, în nord-estul regiunii Harkov, Krivoi Rih, în centrul Ucrainei, Zaporojie, în sud-est, și Herson, în sud, potrivit Statului Major General ucrainean.

De asemenea, trupele rusești au atacat de 10 ori pozițiile trupelor ucrainene și instalațiile civile cu lansatoare de rachete multiple, a adăugat Statul Major General. Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk, potrivit relatărilor rusești și ucrainene.

Orașul a devenit o țintă importantă pentru forțele ruse, care nu au avut succes în ultimele luni în câștigarea de teritorii în estul Ucrainei și au fost nevoite să se retragă din multe zone. În ultimele zile, videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare au ilustrat distrugerile imense din Bahmut, unde mii de oameni încă trăiesc, fără curent electric și apă curentă, potrivit CNN.

Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, numit de Rusia, a declarat luni că forțele ruse sunt acum aproape de a înconjura Bahmut.

„Situația din Bahmut rămâne dificilă, dar unitățile noastre, în special unitatea grupului Wagner, avansează cu siguranță“, a declarat Pușilin la televiziunea rusă.

Armata ucraineană a mai avariat un pod de cale ferată din apropierea satului Starobohdanivka din regiunea Zaporojie, care fusese folosit de trupele rusești pentru a livra arme și echipamente militare.

Statul Major General a adăugat că trupele rusești își apără pozițiile din regiune, în loc să încerce să avanseze, și că șapte așezări din regiune au fost bombardate.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri