4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Rusia pune mâna pe câștigurile de miliarde ale companiilor occidentale

Publicat pe


Companiile occidentale care au continuat să opereze în Rusia de la invazia Ucrainei au generat profituri de miliarde de dolari, dar Kremlinul le-a blocat accesul la acești bani, într-un efort de a pedepsi țările „neprietenoase”.

Grupurile din astfel de țări au reprezentat 18 miliarde de dolari din profiturile de 20 de miliarde de dolari din Rusia pe care companiile de peste hotare le-au raportat numai pentru anul 2022 și 199 de miliarde de dolari din veniturile lor brute de 217 miliarde de dolari din Rusia.

Câștigurile locale ale unor companii, de la BP la Citigroup, au fost blocate în Rusia de la impunerea, anul trecut, a unei interdicții de plată a dividendelor pentru companiile din țări „neprietenoase”, inclusiv SUA, Marea Britanie și toți membrii UE. Deși astfel de tranzacții pot fi aprobate în circumstanțe excepționale, au fost eliberate puține autorizații de retragere.

„Zeci de miliarde în dolari sunt blocate în Rusia”, a declarat pentru Financial Times directorul general al unei mari companii cu sediul într-o țară care nu a fost desemnată ca fiind neprietenoasă. „Și nu există nicio modalitate de a-i scoate de acolo”.

Mărimea veniturilor și profiturilor reflectă nu numai importanța durabilă a companiilor occidentale pentru economia rusă, ci și dilema cu care se confruntă aceste companii cu privire la ce să facă cu operațiunile lor într-o națiune ostracizată.

Multe întreprinderi străine au încercat să își vândă filialele din Rusia, dar orice tranzacție necesită aprobarea Moscovei și este supusă unor reduceri de preț abrupte. În ultimele zile, British American Tobacco și producătorul suedez de camioane Volvo au anunțat acorduri de transfer al activelor lor din țară către proprietari locali.

Dintre companiile de origine „neprietenoasă” care rămân active în Rusia, banca austriacă Raiffeisen a raportat cele mai mari câștiguri în 2022 în această țară, de 2 miliarde de dolari, conform cifrelor compilate de Școala de Economie din Kiev.

Grupurile americane Philip Morris și PepsiCo au obținut venituri de 775 milioane de dolari și, respectiv, 718 milioane de dolari. Profitul producătorului suedez de camioane Scania, de 621 de milioane de dolari în Rusia în 2022, a făcut ca acesta să fie cel mai mare câștigător dintre companiile care s-au retras între timp.

Deși Raiffeisen, cel mai mare creditor occidental care operează în Rusia, a declarat că „nu are acces” la profiturile sale din această țară, nu a anulat valoarea afacerii.

Afacerile cu sediul în SUA au generat cel mai mare profit total de 4,9 miliarde de dolari, urmate de companiile germane, austriece și elvețiene cu 2,4 miliarde de dolari, 1,9 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari.

Fondurile inaccesibile se adaugă la costurile cu care se confruntă companiile internaționale din cauza consecințelor asaltului Rusiei asupra Ucrainei. Din 2022, companiile europene…



Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri