21.5 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Rusia, răspuns brutal după ce occidentalii au anunțat că trimit tancuri Kievului. 11 morți într-o singură zi în urma atacurilor cu rachetă

Publicat peHalina Panasian, propietara unei case distruse: „Ce pot să mai spun? Cum voi mai putea trăi de acum încolo? Sunt atât de tristă, viaţa mea e distrusă. De ce trebuie să ni se întâmple toate astea?” 

Aproape jumătate din cele 24 de regiuni ale Ucrainei au fost lovite de noul val de bombardamente. Aceasta deşi, din 55 de rachete, apărarea antiaeriană a reuşit să doboare 47, precum şi toate dronele sinucigaşe de producţie iraniană lansate de forţele ruse. Dar acestea nu au atacat doar cu rachete şi drone ci cu tot armamentul din dotare: artileria grea, obuzierele şi chiar tancurile şi-au trimis proiectilele asupra regiunilor de la graniţă sau de pe linia frontului. Mai multe obiective energetice au fost avariate şi s-au produs, din nou, întreruperi de curent electric. Situaţia este cea mai grea în regiunile Kiev, Odesa şi Vinniţa, potrivit ministrului energiei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am avut întâlniri operative pe tema situaţiei din sectorul energetic: deficitele şi refacerea după atacurile teroriştilor. Echipele de reparaţii sunt la lucru în toate locurile atacate.” 

În capitala ucraineană s-a înregistrat prima victimă a bombardamentelor din acest an. Noul val de atacuri a venit imediat după ce guvernul german s-a hotărât să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2, ceea ce permite şi altor ţări să trimită blindate de acelaşi tip. De asemenea, Statele Unite vor trimite tancuri Abrams M1, iar Marea Britanie – tancuri Challenger. Primele blindate ar putea ajunge pe front peste câteva săptămâni, de îndată ce se va încheia instruirea militarilor ucraineni care le vor folosi. În final, Ucraina va dispune de două sau trei batalioane de tancuri occidentale, cu performanţe superioare celor ruseşti, un avantaj ce poate fi decisiv pe câmpul de luptă. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Agresiunea Rusiei poate şi trebuie să fie oprită numai cu armamentul potrivit. Statul terorist nu va înţelege nimic altceva.” 

Luptele continuă în Donbas

Confruntări deosebit de intense continuă în zona oraşului Bahmut din Donbas. Forţele ruse încearcă să cucerească localitatea până la desfăşurarea tancurilor occidentale. Aici acţionează şi mercenari din grupul Wagner, inclusiv deţinuţi eliberaţi din închisori, cărora li s-a promis graţierea dacă vor lupta din răsputeri. Grupul Wagner a fost declarat ieri, de Statele Unite, „organizaţie criminală transnaţională„, între altele din cauza achiziţiilor de armament din Coreea de Nord, supusă sancţiunilor internaţionale. 

În acest timp, puterea de la Moscova se străduieşte să suprime ultimele surse independente de informaţii care mai contrazic propaganda de război. Siteul de ştiri Meduza a fost declarat „indezirabil”, ceea ce înseamnă că oricine colaborează cu el va ajunge la închisoare. Redacţia Meduza s-a transferat în Letonia încă din 2014, pentru a se pune la adăpost de cenzură, dar publicaţia mai are corespondenţi şi milioane de cititori în Rusia. Jurnaliştii spun acum că, deşi le va fi mult mai greu, sunt hotărâţi să continue să-şi facă datoria. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!Sursa: observatornews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri