32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Rusia: Şase ani de închisoare pentru mesaje antirăzboi pe internet

Publicat peRusia. Aleksandr Bahtin, de 51 de ani, locuitor din Mîtişci, în apropiere de Moscova, a fost arestat în martie 2023 şi inculpat pentru difuzarea de „informaţii false” privind armata rusă, o acuzaţie utilizată cu regularitate pentru a reprima vocile critice faţă de conflict.

„Aleksandr a fost condamnat la şase ani şi îi este interzis să-şi administreze site-urile de internet timp de trei ani”, a declarat, pentru AFP, Andrei Şcetinin, unul dintre prietenii săi prezenţi la audiere.

Bahtin va fi, de asemenea, obligat să consulte un psihiatru în timpul detenţiei sale într-o colonie penitenciară, potrivit verdictului, care a fost confirmat de ONG-ul rus specializat OVD-Info.

În martie şi aprilie 2022, Bahtin a publicat trei mesaje pe reţeaua socială rusă VKontakte în care denunţa campania militară în Ucraina, evocând victime civile şi criticându-l pe Vladimir Putin.

Vineri, cu puţin timp înainte de anunţarea verdictului, parchetul a cerut opt ani de închisoare împotriva lui Aleksandr Bahtin. Mama lui, Liudmila, de 79 de ani, a început să plângă şi i s-a făcut rău în sala de tribunal, a povestit Şcetinin.

Judecătoarea Maria Lohtionova a fost obligată să întrerupă pentru scurtă vreme audierea. După anunţarea verdictului, Aleksandr Bahtin i-a strigat judecătoarei: „Să fiţi blestemată, Lohtionova!”, a mai relatat sursa citată.

Pe lângă cazurile de opozanţi cunoscuţi mediatizate, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, mii de anonimi au fost arestaţi şi condamnaţi la amenzi sau la pedepse cu închisoarea pentru denunţarea operaţiunii militare ruse.

Potrivit ONG-ului rus OVD-Info, peste 20.000 de persoane au fost reţinute în Rusia în timpul acţiunilor de protest împotriva conflictului din Ucraina. Mai multe sute dintre acestea au fost ulterior vizate de urmăriri judiciare.

Sursa: AGERPRES

Sursa: www.aradon.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri