4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Rusia se așteaptă să fie expusă unor noi sancțiuni, care vor agrava “confruntarea” Rusia – NATO

Publicat peLa Summit-ul de la Vilnius ar putea fi decise noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor agrava actuala “confruntare” Rusia – NATO.

Acest punct de vedere a fost transmis de ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, citat de agenția oficială rusă TASS.

“(Statele Unite) fac toate eforturile posibile pentru a pregăti opinia publică locală pentru acceptarea oricăror decizii anti-ruse care vor fi luate la Vilnius în zilele următoare. Situația continuă să se degradeze până la cel mai nefavorabil rezultat al confruntării dintre Rusia și țările NATO”, a declarat ambasadorul Antonov.

Reuniunea NATO de la Vilnius (Lituania) se desfășoară în perioada 11 – 12 iulie 2023. Gazdele reuniunii sunt secretarul general al NATO și președintele Lituaniei. Cel mai important participant este președintele SUA, Joe Biden.

Războiul din Ucraina pare să afecteze ireconciliabil relația Rusia – NATO

Se așteaptă ca, la acest Summit, liderii NATO să decidă noi măsuri de sprijin pentru Ucraina. De asemenea, Ucrainei i se va promite, din nou, că va deveni membru NATO. Această asigurare pentru Ucraina a fost formulată, cel mai recent, chiar de secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg.

Totuși, Ucraina nu va primi invitația de aderare în timpul Summit-ului de la Vilnius. Obiecția formulată de unii lideri NATO este că nu pot primi în Alianță o țară aflată în război. Chiar președintele Biden semnala că încă nu există “unanimitate” în NATO privind acceptarea în Alianță a Ucrainei.

Este de remarcat și prezența la Vilnius a reprezentanților unor țări partenere cu NATO. De exemplu, este prezent vicepremierul Republicii Moldova, Nicu Popescu, acesta fiind și ministru de Externe. Republica Moldova este totuși țară neutră și, spre deosebire de Ucraina, nu are intenția să intre în NATO. Această situație a fost explicată de șefa statului, Maia Sandu, prin faptul că, la un eventual referendum, cea mai mare parte a populației Republicii Moldova s-ar pronunța împotriva aderării țării la o alianță militară.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri