12.6 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022

Rusia se pregătește să se deconecteze de la internetul global în 3 zile (presă)

Publicat pe


Rusia pregătește un plan de deconectare de la internetul global până pe 11 martie, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Rusia s-a deconectat cu succes de la World Wide Web in timpul unor testariFoto: Birgit Korber / Panthermedia / Profimedia Images

Ziarul italian a preluat informația prezentată în premieră de Nexta TV, canalul media independent fondat de disidentul bielorus Roman Protasevici, care a publicat două documente ale Ministerului Dezvoltării Digitale, Comunicării și Mass-media de la Moscova.

Agenția italiană de știri Adnkronos scrie că zvonul este confirmat și de surse experte în securitate cibernetică: Moscova a început pregătirile pentru a transfera, în termen de 4 zile, toate transmisiile, conexiunile la servere și gestionarea domeniilor interne pe o rețea paralelă, intranet.

Din punct de vedere tehnic, conform documentelor transmise de minister „autorităților executive federale și autorităților executive ale Federației Ruse”, li se cere „verificarea accesului la conturile personale ale administratorilor domeniilor site-urilor publice pe Internet, actualizarea și (sau) utilizarea unor parole mai complexe „cu” adăugarea de factori de autentificare pentru utilizatori”, mutarea transmisiilor către serverele DNS situate în Federația Rusă şi ștergerea tuturor codurilor Javascript descărcate din surse din străinătate.

Cum vrea Rusia să se deconecteze de la internetul global

În plus, dacă site-urile folosesc un hosting străin, resursele publice vor fi mutate pe un hosting rusesc, apoi li se cere să mute toate site-urile active de pe acest intranet într-un domeniu „.ru”.

Mișcarea – fără precedent până acum la nivel global – nu vine pe neașteptate. Moscova făcea pregătiri în acest sensceva vreme, în condițiile în care primele teste oficiale ar fi fost efectuate cu succes în perioada iunie-iulie 2021.

Însă imediat după izbucnirea ostilităților, guvernul de la Kiev a cerut o „detașare” a Rusiei de reţeaua internet.

Viceprim-ministrul ucrainean Mihailo Fedorov ceruse de fapt izolarea Moscovei pe internet pentru a preveni răspândirea știrilor false și a mesajelor de ură. Acum, decizia Moscovei ar completa procesul de izolare de comunicațiile globale, care a început chiar din prima zi a atacului asupra Ucrainei.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri