11.7 C
București
sâmbătă, 1 aprilie 2023

Rusia sfidează Curtea de la Haga, după ce judecătorii au cerut arestarea lui Vladimir Putin: „Documentul să fie folosit pe post de hârtie igienică!” / „Rusia trebuie să emită imediat un mandat de arestare a tuturor judecătorilor CPI”

Publicat peVineri, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzat de crime de război, în contextul conflictului din Ucraina. Oficialii de la Moscova susțin că nu-i interesează verdictul de la Haga. Printre aceștia, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu este nevoie să explicăm de ce ar trebui să fie folosită această hârtie pe post de hârtie igienică”, a fost reacția lui Dmitri Medvedev, pe Twitter.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt de la Ministerul Externe, condus de către Serghei Lavrov, a oferit deja prima reacție.

„Deciziile Curții Penale Internaționale pentru țara noastră nu au nicio semnificație, inclusiv din punct de vedere juridic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

„Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele ‘rețete’ de arestare emise de Curtea Internațională de Justiție vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a declarat Zakharova.

 

Valuri de ironii din partea Rusiei, la adresa Curții de la Haga

 

În plus, șeful Comisiei Consiliului Federației pentru Legislație Constituțională și Construcții de Stat din Federația Rusă, Andrei Klishas, a declarat că mandatul CPI nu are temeiuri și consecințe legale în Rusia.

„Acum, jurisdicția CPI nu este recunoscută nu numai de Rusia, ci și de o serie de state care sunt membre ale Consiliului de Securitate al ONU. După ce a luat o decizie atât de absurdă, CPI s-a angajat pe calea auto-lichidării”, a scris oficialul rus pe canalul său de Telegram, relatează Interfax. În opinia sa, „Rusia trebuie să emită imediat un mandat de arestare a tuturor judecătorilor CPI”.

Sursa: www.romaniatv.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri