20.6 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „situația umanitară catastrofală”. Ministerul rus al Apărării susține că „naționaliștii” ucraineni minează zone rezidenţiale şi distrug infrastructuri cheie pentru evacuarea populației

Publicat peMinisterul rus al Apărării a estimat sâmbătă că situaţia umanitară se degradează în Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă a forţelor Moscovei, şi că aceasta este „catastrofală” în unele oraşe, relatează Reuters, citând agențiile de presă ruse.

„Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice”, a declarat generalul Mihail Mizinţev, citat de Reuters, relatează Agerpres.

El i-a acuzat pe „naţionaliştii” ucraineni că minează zone rezidenţiale şi distrug infrastructuri cheie precum drumuri şi poduri, privându-i pe civili de căi de evacuare şi lăsându-i fără electricitate, fără apă, hrană şi medicamente.

Sute de mii de persoane, prinse în capcană la Mariupol

Situaţia este în mod special gravă la Mariupol, port cheie din sudul Ucrainei, unde „sute de mii de persoane printre care şi străini” sunt prinşi în capcană, a adăugat Mizinţev, acuzându-i pe „naţionaliştii” ucraineni pentru această situaţie.

Pe de altă parte, serviciul de informaţii ucrainean acuză sâmbătă Rusia că a tras asupra un convoi în care erau evacuaţi femei şi copii din satul Peremoha, în regiunea Kiev, omorând şapte persoane, printre care şi un copil, relatează Reuters.

„După atac, ocupanţii i-au forţat pe cei rămaşi în coloană să se întoarcă în Peremoha şi nu-i lasă să iasă din sat”, a precizat într-un comunicat serviciul de informaţii, precizând că numărul total al răniţilor este necunoscut.

Ucraina a acuzat Rusia că împiedică evacuările din zonele de conflict

„Rusia a tras asupra unei coloane de femei şi copii care încerca să evacueze satul Peremoha, din regiunea Kiev, de-a lungul unui coridor ‘verde’ convenit anterior. Şapte oameni au murit, inclusiv un copil”, a precizat sursa citată.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice independent acest informaţii şi Rusia nu a comentat până în prezent.

Ucraina a acuzat Rusia că împiedică evacuările din zonele de conflict încălcând armistiţiile convenite şi trăgând asupra unor ţinte civile. Rusia a negat că a vizat ţinte civile de la începutul invaziei sale de pe 24 februarie şi a acuzat Ucraina pentru eşecul repetat al eforturilor de a evacua populaţia din zonele cele mai afectate de război, printre care şi portul Mariupol.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri