1.6 C
București
joi, 1 decembrie 2022

Rusia susține că nicio viză americană nu a fost încă acordată pentru vizita lui Serghei Lavrov la ONU

Publicat peRusia a cerut SUA 56 de vize pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi delegaţiei sale să se deplaseze la New York pentru a participa la reuniunea anuală a Adunării Generale la ONU în această lună, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că această situaţie este „alarmantă”, deoarece în cursul ultimelor luni Washingtonul a „refuzat constant să acorde vize de intrare” unui număr de delegaţi ruşi pentru alte evenimente de la ONU.

Rusia declară că nicio viză americană nu a fost încă acordată pentru vizita lui Lavrov la ONU

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a transmis că Statele Unite îşi iau în serios obligaţiile în calitate de gazdă a ONU, menționând că dosarele pentru vize sunt confidenţiale în virtutea legii americane şi că nu pot fi comentate cazuri individuale.

În virtutea „acordului privind sediul” ONU din 1947, SUA sunt obligate în general să autorizeze accesul diplomaţilor străini la Naţiunile Unite. Dar Washingtonul afirmă că poate refuza eliberarea de vize din motive de „securitate, terorism şi politică externă”.

„Procesăm sute de vize în fiecare an pentru delegaţii Federaţiei Ruse la evenimentele de la ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

„În special este important de ştiut că din cauza acţiunilor nejustificate ale Rusiei împotriva ambasadei noastre la Moscova, inclusiv concedierea forţată a personalului local şi a cetăţenilor din ţări terţe, ceea ce ne-a limitat sever personalul şi capacitatea de a procesa vize”, a explicat acelaşi purtător de cuvânt.

De asemenea, SUA interzic de mai mult timp diplomaţilor ruşi la ONU şi delegaţiilor ruseşti în vizită să se deplaseze mai mult de 40 de kilometri de New York fără acordul prealabil al Washingtonului. În luna februarie, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva ministrului rus de externe, acuzându-l că este „direct responsabil de noua invazie neprovocată şi ilegală a Rusiei în Ucraina”.

Cele 56 de vize cerute de Moscova cuprind o echipă de diplomaţi care ar urma să vină în SUA pentru a pregăti sosirea lui Lavrov şi a delegaţiei sale pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU la New York, preconizată să înceapă la 20 septembrie, potrivit sursei citate.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri