14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

„Rușii cred că sunt înconjurați de inamici, într-o cetate asediată”. Interviu cu fostul șef al „Google News”-ului rusesc

Publicat pe


Kremlinul domină principalele servicii de știri online, atât Yandex (omologul rusesc al Google), cât și Google, și induce rușilor o percepție a lumii foarte diferită de ceea ce este în realitate, susține, într-un interviu pentru EU vs Disinfo, Lev Gershenzon, fost șef al Yandex.News.

Google promoveaza site-uri de dezinformare, susține fostul șef al Yandex News. FOTO: EuvsDisinfo

Eu vs Disinfo, portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea propagată de instituțiile media pro-Kremlin, a realizat un interviu cu Lev Gershenzon, fost șef al Yandex.News (2007–2012), serviciul de știri al motorului de căutare rusesc similar cu Google. Yandex News este un produs similar cu Google News, fiind însă controlat în totalitate de autoritățile rusești. Lev Gershenzon lucrează în prezent la The True Story, un nou agregator de știri fără cenzură, care a fost lansat pe 22 august 2023 și blocat în Rusia doar trei zile mai târziu.

Gershenzon a scris, la începutul acestui an, o lucrare de cercetare pentru Consiliul German pentru Relații Externe despre rolul Google în diseminarea dezinformării pro-Kremlin în Rusia.

În această cercetare am examinat ce surse de știri au fost afișate în principal de Google News și Google Discover în ultimii patru ani. Acestea sunt două produse diferite – Google News este un agregator de știri atât cu versiuni web, cât și versiuni mobile; Google Discover este o aplicație de recomandare de conținut numai pentru dispozitive mobile. Dar sunt strâns legate în ceea ce privește conținutul pe care îl oferă utilizatorilor”, a explicat el.

„Google distribuie dezinformare rusă”

Una dintre descoperirile specialistului rus se referă la faptul că după începutul invaziei , unele instituții media de propagandă rusă notorii au fost excluse de la cele două servicii Google, dar au rămas zeci de publicații mai puțin cunoscute care răspândesc propaganda rusă care primesc mult trafic de la Google. 

Yandex și Google sunt competitorii principali în căutarea web în Rusia, având cote de piață similare, dar Google depășește Yandex în căutarea pe telefoanele mobilăe cu 15%.

La fel ca Google Discover, Yandex are propriul motor de recomandări media – Dzen – prezent pe pagina sa principală cu zeci de milioane de vizitatori zilnic. Proprietatea Dzen a fost recent transferată către VKontakte (VKontakte este controlat de către Sogaz, o companie de asigurări de stat, care este deținută parțial de bancherul Yuri Kovalchuk, un aliat de lungă durată a lui Putin; iar CEO-ul VKontakte este Vladimir Kiriyenko, fiul lui Serghei Kiriyenko, prim-adjunct al șefului de stat major al Administrației Prezidențiale a Rusiei), dar serviciul este încă disponibil pe yandex.ru și dzen.ru, a precizat Gershenzon.

Google, pe de altă parte, deține și operează una dintre cele două platforme sociale principale din Rusia…Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri