25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

S-a aflat planul secret al lui Vladimir Putin. Următoarele zile, cruciale pentru soarta războiului din Ucraina

Publicat pereşedintele rus Vladimir Putin îşi va concentra atacurile din Ucraina asupra zonelor separatiste din Donbas în încercarea de a obţine o „victorie” pentru 9 mai, data la care se marchează capitularea Germaniei naziste în 1945, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

„Pentru Rusia, 9 mai este o sărbătoare naţională, un eveniment militar important şi este aproape sigur că, pentru preşedintele Putin, 9 mai trebuie să fie o zi a victoriei”, a explicat el la postul de radio francez RTL.

„Ei îşi vor concentra eforturile în Donbas. Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni” în această regiune din estul Ucrainei, a declarat Macron.

Gară din vestul Ucrainei, plină cu civili care fugeau din calea războiului, bombardată de ruşi. Cel puțin 30 de oameni au murit, sunt peste 100 de răniţi
El a reamintit că Franţa, alături de Grecia şi Turcia, încearcă să organizeze operaţiuni umanitare în oraşul port asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, dar „cu multe dificultăţi” din cauza „unui refuz complet al Rusiei”.

Vorbind despre noile sancţiuni anti-Rusia decise de UE joi, el a acuzat partidul adversarei sale în cursa electorală Marine Le Pen, pe care l-a numit cu vechea sa denumire de Frontul Naţional, că rămâne „ambiguu” în privinţa Rusiei, evitând să o sancţioneze.

Război în Ucraina, ziua 44. Zelenski: „Distrugerea din Borodianka este mult mai îngrozitoare decât în Bucha”. Forţele ruse s-au retras complet din nordul ţării
„Am observat absenţa vinovată a tuturor parlamentarilor Frontului Naţional din Parlamentul European când vine vorba de a sancţiona Rusia, ceea ce arată ambiguitatea pe care o au încă unii în legătură cu această ţară, în ciuda războiului”, a spus Macron.

Rusia se pregăteşte de o ofensivă în estul Ucrainei şi continuă să asedieze Mariupol

Rusia continuă pregătirile pentru o ofensivă în estul Ucrainei şi asediul oraşului-port strategic Mariupol de la Marea Azov, arată Statul Major al armatei ucrainene într-un nou raport cu privire la situaţia de pe front, potrivit EFE.

„Principalele eforturi ale invadatorilor ruşi continuă să se concentreze pe capturarea Mariupolului, ofensiva în zona oraşului Izium (situat pe râul Doneţ, în regiunea Harkov) şi spre zona Doneţk”, în estul Ucrainei, menţionează raportul citat.

„În ultimele 24 de ore, pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, au fost respinse şapte atacuri inamice”, spune înaltul comandament militar al Ucrainei, care enumeră distrugerea a patru tancuri, a două sisteme de artilerie, a zece blindate şi 11 vehicule ruseşti.

Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse continuă să blocheze oraşul Harkov şi să planteze câmpuri de mine pentru a împiedica – aşa cum spune el – „înaintarea trupelor ucrainene”.

În oraşul Izium, indică autoritatea militară ucraineană, reprezentanţii aşa-zisei ‘Republici Populare’ Doneţk (autoproclamată şi recunoscută de Rusia) exercită funcţia de „poliţie local㔺i efectuează „controale ilegale ale documentelor, registrelor de persoane şi instituţiilor”.

Unităţile ruse, potrivit ucrainenilor, îşi concentrează eforturile pe preluarea controlului asupra localităţilor Popasna şi Rubejnoe şi stabilirea controlului asupra oraşului Mariupol.

În mesajul său de vineri dimineaţă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că trupele ruse şi-au intensificat de acum acţiunile în Donbas (estul Ucrainei), unde se regrupează pentru în vederea unei ofensive.

Conform unei analize actualizate a Institutului pentru Studierea Războiului din SUA, „forţele armate ucrainene continuă să facă tot posibilul pentru a respinge ofensiva trupelor ruse în Donbas”, care „devin tot mai active şi sunt întărite prin noi efective aduse din Rusia”.

„Este probabil ca forţele ruse să încerce să se regrupeze şi să redistribuie unităţile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă, dar este puţin probabil ca aceste unităţi să permită un avans rusesc”, apreciază analişti ai institutului menţionat.

Potrivit acestora, preluarea sub control a oraşului Izium şi a axei cu Sloviansk este esenţială pentru viitoarea ofensivă rusă pentru că, în caz contrar, „este puţin probabil ca forţele ruse să cucerească cu succes regiunile Doneţk şi Lugansk”.

Forţele proruse au declarat joi că au capturat centrul Mariupolului, port strategic la Marea Azov, care a fost asediat şi bombardat de trupele ruse săptămâni în şir, dar Ucraina susţine că trupele sale, baricadate în oraş, încă rezistă.

Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-o conferinţă de presă joi, la Kiev, că Rusia a relansat ofensiva asupra Mariupol, dar că trupele ucrainene încă mai rezistă.

Declaraţiile lui Arestovici survin după ce purtătorul de cuvânt al miliţiilor autoproclamatei ‘Republici Populare’ Doneţk, Eduard Basurin, a spus că principalele lupte din centrul Mariupolului s-au încheiat şi că „încetul cu încetul” ucrainenii sunt alungaţi din zona industrială Azovstal.

În această privinţă, institutul american menţionat afirmă că „forţele ruse au raportat capturarea centrului oraşului Mariupol în 7 aprilie”, dar că ucrainenii menţin poziţii în sud-vestul oraşului, deşi lupte în centrul localităţii nu au mai fost confirmate din data de 2 aprilie.

„Este probabil ca forţele ruse să încheie preluarea controlului asupra Mariupolului în următoarele zile”, estimează analiştii institutului american citat.

Sursa: www.romaniatv.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri