8.9 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022

S-a întețit scandalul avortului în SUA

Publicat pePurtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, Karine Jean-Pierre, a denunțat ceea ce a numit ”consecinţele potenţial catastrofale, periculoase şi inacceptabile” ale unei decizii anunţate vineri de justiţia statului Arizona, care conform presei americane a reactivat o legislaţie datând din secolul al XIX-lea care interzice aproape complet avortul, relatează AFP.

”Dacă această decizie se confirmă, personalul sanitar va risca până la cinci ani de închisoare dacă-şi va îndeplini datoria de îngrijire; persoanele care au supravieţuit violului şi incestului vor fi forţate să poarte copiii agresorilor lor; şi femeile (însărcinate) care au probleme de sănătate ar fi confruntate cu riscuri teribile”, susţine Karine Jean-Pierre într-un comunicat preluat de AFP, existând însă şi alte intepretări date respectivei decizii.

Judecătorul comitatului Pima din Arizona, Kellie Johnson, a emis vineri o hotărâre ce a stârnit multe dezbateri în SUA, unde accesul la întreruperile voluntare de sarcină este o temă adusă de Partidul Democrat al lui Biden în centrul campaniei electorale pentru alegerile de la jumătatea mandatului care vor avea loc în noiembrie.

Magistratul menţionat şi-a fundamentat hotărârea pe decizia din iunie anul trecut a Curţii Supreme a SUA, care a anulat jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ‘Roe v. Wade’ din 1973, ce garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.

Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia instanţei supreme nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei SUA era liber să le autorizeze sau nu.

Guvernatorul republican Doug Ducey a declarat că, prin decizia judecătorului din Arizona, o lege care interzice avortul după a 15-a săptămână de sarcină va prevala în acest stat în faţa altor prevederi legale, interpretare ce diferă aşadar de cea formulată de purtătoarea de cuvânt a preşedintelui democrat Biden.

Mai multe state americane conduse de republicani conservatori au implementat deja interdicţii totale sau parţiale ale avortului după hotărârea adoptată de Curtea Supremă anul trecut.

În acest timp, Partidul Democrat al preşedintelui Biden speră cu ajutorul acestei teme să mobilizeze în noiembrie la urne în favoarea sa susţinătorii avortului.

 

 

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri