Primul reactor modular american, de mici dimensiuni, va fi instalat la Pitești, pe platforma RATEN, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu. Acesta este doar primul pas din proiectul strategic de țară al României de instalare a mai multor astfel de reactoare, prin care se urmărește atingerea independenței energetice.

„Împreună cu prim – ministrul Nicolae Ciucă am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X pentru a discuta noi soluții pentru asigurarea independenței energetice a țării noastre. Last Energy dezvoltă  soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată). În acest sens, în colaborare  cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), urmează a fi realizat un proiect demonstrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear”, a spus Popescu, pe pagina lui de Facebook. 

Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată). În acest sens, în colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), urmează a fi realizat un proiect demonstrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear, adică reabilitarea U1 de la Cernavodă, construcția U3 și U4 , tot cu americanii, sau implementarea mai multor mici reactoare modulare în parteneriat cu americanii de la NuScale.

Din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice.