30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

S-au schimbat regulile. Racordarea la gaze nu mai este gratuită

Publicat pe


Singurele cereri de racordare la gaze care vor mai beneficia de gratuitate sunt cele depuse până la data de 31 decembrie 2021. După această dată, solicitările intră pe noul regulament, care prevede suportarea costurilor de racordare de către client, cu posibilitatea returnării unei părți din bani în 5 ani. Totodată, racordările la gaze se vor face în funcție de eficiența economică, ceea ce presupune mai mulți solicitanți în aceeași zonă.

Ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale a apărut deja în Monitorul Oficial. Modificările aduse scot, practic, atât gratuitatea racordării pentru clienții casnici, cât și obligativitatea operatorului de a răspunde favorabil tuturor solicitărilor.

Astfel, potrivit Ordinului ANRE, anterior încheierii contractului de racordare, operatorul sistemului de distribuție (OSD) are posibilitatea să îl informeze pe solicitant cu privire la indisponibilitatea tehnică temporară necesară realizării instalației de racordare, având în vedere numărul mare de lucrări demarate și nefinalizate. Concomitent cu informarea, OSD va comunica și etapele necesar a fi parcurse în vederea realizării instalației de racordare, precum și termenul de realizare a instalației de racordare.

Finanțarea proiectării și executării instalației de racordare aferente locului de consum al solicitantului, viitor client final casnic, se poate realiza în două moduri. Unul este finanțarea suportată de operator, până la limita valorii medii a unui racord, care a fost stabilită la 2.125 lei, iar celălalt este finanțarea suportată de solicitant, urmând a fi despăgubit de către operator până la limita valorii medii a unui racord. Totodată, costurile cu realizarea instalației de racordare care nu fac parte din finanțarea OSD vor fi suportate de solicitant. Despăgubirea va fi realizată de către operator în tranșe anuale egale, într-un interval de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale aferente locului de consum al solicitantului.

Extinderea conductelor, pe banii clientului

Potrivit Ordinului ANRE, solicitările de racordare, în zone în care capacitatea tehnică a obiectivului/sistemului de distribuție a gazelor naturale este insuficientă sau nu există obiective/sisteme din sectorul gazelor naturale, nu pot fi refuzate.

Efectuarea lucrărilor de extindere și/sau redimensionare a conductei de distribuție a gazelor naturale va fi finanțată de operatorul sistemului de distribuție, în situația în care realizarea lucrărilor este prevăzută ca obligație prin contractul de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale. Însă, finanțarea și realizarea lucrărilor în cadrul zonei concesionate se va face în limitele planurilor anuale de investiții și în condiții de eficiență economică. Ordinul prevede însă și faptul că solicitantul poate asigura finanțarea extinderii și/sau redimensionarea conductei de distribuție a gazelor naturale, printr-un contract de cofinanțare încheiat cu operatorul.

Racordare și nu prea

În termen de maximum 30 de zile de la data primirii cererii de racordare la sistemul de distribuție  și a documentelor care o însoțesc, corecte și complete, operatorul este obligat să stabilească soluția tehnică. Soluția va ține însă cont de limitele capacităților tehnice de distribuție a gazelor naturale și ale regimurilor tehnologice, necesitatea menținerii calității serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru utilizatorii sistemului de distribuție, precum și condițiile de siguranță, eficiență economică și de protecție a mediului. Conform Ordinului ANRE, cererile de racordare la sistemul de distribuție depuse începând cu data de 31.12.2021 se soluționează/finalizează de operator în conformitate cu prevederile actualului regulament.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri