5.9 C
București
joi, 24 noiembrie 2022

Scandal diplomatic Rusia – România: MAE a retras vizele pentru 14 jurnaliști ai Russia Today

Publicat pe


Situație tensionată între Rusia și România cu ocazia organizării la București a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), programată în perioada 26 septembrie – 14 octombrie.

citizen

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat România de încălcarea Cartei şi Convenţiei Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, pentru că a retras vizele a 14 membri ai delegaţiei care urma să ia parte la evenimentul programat să înceapă luni.

În replică, Ministerul român de Externe a transmis că cele 14 persoane nu erau oficiali ruși, așa cum se menționa în documente, ci jurnalişti ai Russia Today.

Zaharova a transmis, vineri, într-o declaraţie, citată de News.ro, că Ambasada României la Moscova a anulat vizele eliberate pentru paisprezece membri ai delegaţiei ruse în ajunul plecării lor la Bucureşti pentru a participa la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

citizen

”România a încălcat în mod flagrant Carta şi Convenţia ITU, acordul de organizare a Conferinţei Plenipotenţiarilor”, a transmis Zaharova, acuzând România că ”îndeplineşte ordinul politic al Washingtonului”.  

De asemenea, Rusia susţine că România a luat această decizie pentru a afecta șansele candidatului rus pentru funcţia de secretar general al ITU, care concurează cu un candidat din SUA.  

În replică, MAE român a precizat că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnaţi de Federaţia Rusă ca membri ai delegaţiei oficiale a acestui stat la Conferinţa ITU de la Bucureşti, în număr de 17, conform solicitării părţii ruse. 

citizen

”Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media. 

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea şi interesele de reprezentare ale Federaţiei Ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti, acuzaţia părţii ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea şanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei fiind complet absurdă şi vădit nefondată”, a mai transmis MAE.  

Sursa: spotmedia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri