15.9 C
București
luni, 20 martie 2023

SCHIMBĂRI în regulile de circulație. Cum se circulă acum în sensul giratoriu

Publicat pePoliția Română atrage atenția că regulile referitoare la circulația în sensul giratoriu s-au schimbat începând cu 17 februarie.

Astfel, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, instituția le reamintește șoferilor că modul în care se circulă în sensurile giratorii s-a schimbat.

„Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, transmite Poliția Română.

Ce amendă primesc șoferii care nu asigură automobilul când parchează. Detaliul din Codul rutier știut de puțini români

Puțini șoferi știu asta, dar și mai puțini respectă noua regulă care impune acționarea frânei de ajutor ori de câte ori se îndepărtează de mașină. Însă, este stipulat în lege că șoferii vor putea fi sancționați dacă nu respectă câteva reguli stricte la oprirea și parcarea mașinilor.

Concret, va fi sancționată „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Pe scurt, șoferii care opresc pe un drum public vor avea obligația să se asigure că au tras frâna de mână la mașină, că au oprit motorul sau au lăsat autoturismul „în viteză” înainte de a se îndepărta.

Nerespectarea acestei legi duce la sancționarea cu amendă și trei puncte de penalizare!

Potrivit Codului rutier, „se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare”.

Pe de altă parte, tot cu amendă și trei puncte de penalizare sunt sancționate și oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, depășirea cu 21 până la 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.

Printre alte noutăți din legislația rutieră amintim sancționarea comportamentului agresiv în trafic și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri