5.2 C
București
marți, 28 martie 2023

SCUMPIREA RCA: PNL și PSD blochează audierea șefului ASF în Parlament, cerută de USR. Drulă: „E o țeapă de proporții, de genul FNI, Caritas”

Publicat pe


De peste o lună, senatorii și deputații PNL și PSD au blocat orice demers care să îl aducă pe Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în fața comisiilor, au declarat surse parlamentare pentru Libertatea.

Comisiile de buget-finanțe din Parlament ar fi putut să îl cheme pe Nicu Marcu să dea explicații despre situația sensibilă despre piața asigurărilor RCA. Un posibil faliment în piața asigurărilor, anunțat chiar de Marcel Ciolacu, plus o creștere a prețului de referință pentru polițele RCA au ridicat mari semne de întrebare în ultima lună. 

Cu toatea acestea, audierea lui Nicu Marcu în Parlament nu s-a realizat, deși problemele din domeniu au fost semnalate de presă. Din punct de vedere legal, Parlamentul este autoritatea care exercită controlul asupra activității Autorității de Supraveghere Financiară.

„Procedural, președinții Comisiilor de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților sunt cei care îl puteau invita pe Nicu Marcu în Parlament. Huțucă și Neagu sunt de la PNL și nu au dorit să îl aducă pe Marcu să dea explicații. Să nu uităm că PNL l-a susținut pe Marcu pentru șefia ASF”, au declarat surse politice pentru Libertatea.

Discuții informale

Președinții Comisiilor de buget-finanțe din Parlament au declarat pentru Libertatea că au avut discuții cu Nicu Marcu, președintele ASF, dar că nu s-a decis o convocare oficială a acestuia în Parlament.

Nicu Marcu a obținut funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară după ce a fost votat în Parlament, în iunie 2020. Voturile pentru susținerea sa au venit din partea PNL, dar și a PSD.

Social-democrații consultați de Libertatea spun că Nicu Marcu a fost propunerea PNL pentru ASF. Pînă acum, la acest scandal de proporții, PSD n-a contestat niciodată când presa a scris, de doi ani, că e numirea PSD.

„I-am spus: «atenție la piața de asigurări și sper ca lucrurile să nu intre în turnura trecută (ca la falimentul City Insurance – n.r.)». O discuție cu Nicu Marcu am avut-o în cadru informal. I-am cerut să fie extrem de atent. Au existat suspiciuni și urma să depună plângere cu caracter penal pentru ca nu cumva situația să o ia în zone necontrolate”, a declarat, pentru Libertatea, Nicolae Neagu (PNL), președintele Comisiei de buget finanțe din Senat, pe 3 februarie.

Surse parlamentare susțin că între Bogdan Huțucă (PNL), președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Nicu Marcu (președintele ASF), și Nicolae Neagu au existat discuții „aproape săptămânale despre situația polițelor RCA”. Cu toate acestea, nu a existat o acțiune concretă de a-l chema pe Marcu să dea explicații în Parlament.

REPORTAJ. Peste 20 de familii dintr-un sat de lângă Mangalia plătesc chirie primăriei pentru că stau în clădirile fostului IAS. Unele au fost grajduri. „Am crescut cinci copii aici!”

Potrivit unor surse politice din PNL, după declarația lui Marcel Ciolacu privind un posibil faliment în piața asigurărilor, chemarea la Comisie a lui Nicu Marcu a devenit „un subiect ce ține de birourile permanente reunite”.

„PSD i-a cerut lui Neagu să-l cheme pe Marcu la comisie. A rămas să vorbească cu colegul de la Cameră și de atunci nu mai știm nimic”, au declarat surse din PSD pentru Libertatea.

Ciolacu anunță un faliment în piața asigurărilor și spune că un vicepreședinte ASF i-a cerut o întâlnire

Liderul PSD susține că statul român va lua măsuri, prin intermediul Guvernului, pentru stabilizarea prețurilor la polițele RCA.

SCUMPIREA RCA: PNL și PSD blochează audierea șefului ASF în Parlament, cerută de USR. Drulă: „E o țeapă de proporții, de genul FNI, Caritas”
Marcel Ciolacu, președintele PSD | Foto: Hepta

„E posibil să fie un faliment anunțat, sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată. Vicepreședintele de la ASF a solicitat o întâlnire cu mine, am înțeles că președintele ASF a solicitat întâlnire cu primul-ministru. Există semnale pe piață că ar putea exista un faliment”, a declarat Marcel Ciolacu pe 8 martie.

De ce SE SCUMPEȘTE RCA? Cum a dezvăluit președintele PSD Marcel Ciolacu politizarea din ASF

El nu a răspuns întrebării dacă președintele ASF va fi chemat în Parlament, care i-a fost adresată direct. A lăsat să se înțeleagă că discuția va fi între premierul Ciucă și Nicu Marcu.

Cu toate acestea, surse politice precizează că nici PSD nu a insistat în Parlament ca șeful ASF să fie chemat să dea explicații despre situația sensibilă de pe piața asigurărilor.

PNL și PSD susțin că situația conducerii ASF va fi oricum tranșată în 2023, deoarece mandatul lui Nicu Marcu expiră în acest an. 

USR solicită oficial ca Marcu să vină în fața Parlamentului

Senatorii USR din Comisia de buget-finanțe din Senat i-au cerut președintelui Comisiei, Nicolae Neagu, să îl invite pe Nicu Marcu, președintele ASF, la una din ședințele Comisiei „pentru a aduce clarificări privind factorii care au determinat majorările de referință pentru polițele RCA”.

„Au explodat prețurile la RCA. Există și un vinovat: PSD și PNL. Au politizat conducerea ASF, adică polițistul pieței de asigurări care nu trebuia să lase o țeapă de proporțiile City Insurance. Statul român a plătit până acum 650 de milioane de lei și abia au ajuns la jumătate cu despăgubirile. E o țeapă de proporții, de genul FNI, Caritas și alte mari țepe. Cine a dat această țeapă? Patronul City Insurance este cumnatul lui Adrian Năstase, Dan Odobescu. ASF, al cărui președinte câștigă 12.000 de euro pe lună, este înțesat de oamenii PSD și PNL”, a declarat, vineri, președintele USR, Cătălin Drulă.

SCUMPIREA RCA: PNL și PSD blochează audierea șefului ASF în Parlament, cerută de USR. Drulă: „E o țeapă de proporții, de genul FNI, Caritas”
Cătălin Drulă, președintele USR | Foto: Hepta

Prima solicitare pentru chemarea lui Nicu Marcu în Parlament a fost făcută de USR în luna februarie. 

„La acest moment, tot ASF informează că societatea EUROINS, devenită, în urma falimentului City Insurance, cel mai mare asigurător român, prezintă nereguli în ceea ce privește operațiunile financiare pe care le efectuează. Pe această cale, vă solicităm invitarea în cadrul Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară în vederea clarificării aspectelor expuse anterior”, cereau deputații USR Pollyanna Hangan și Mihai Botez pe 8 februarie 2023. 

Noua firmă de asigurări pregătită de Guvern: acționari CEC și Imprimeria Națională

Surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea că s-a intrat în linie dreaptă cu crearea unei noi companii de asigurări, controlată de stat, în care acționari vor fi CEC Bank și Imprimeria Națională.

„Sunt convins că intrarea pe piață a unui asigurător de stat, respectiv o societate asigurare care va avea acționari CEC și Imprimeria Națională, va aduce mai mult echilibru și predictibilitate”, este mesajul postat recent pe Facebook de președintele PSD Giurgiu, Marius Mina. Mesajul său a fost distribuit de PSD și venea ca un răspuns la criticile lui Florin Cîțu la adresa lui Marcel Ciolacu.

Fostul premier PNL a spus că Marcel Ciolacu ar trebui să-și dea demisia din cauza afirmațiilor făcute despre un posibil faliment în piața asigurărilor.

ASF propune Guvernului plafonarea prețului la polițele RCA pentru o perioadă limitată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, dar la Palatul Victoria nu a ajuns o formulă privind plafonarea, au precizat surse guvernamentale pentru Libertatea.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]Urmărește-ne pe Google News

Urmărește cel mai nou VIDEOSursa: www.libertatea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri