1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Se amână semnarea contractului pentru lotul 3 al Autostrăzii Sibiu – Pitești: Strabag a depus contestație pentru cel mai mare contract din istoria CNAIR

Publicat pe


Semnarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului 3 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești se amână, cel puțin o lună, după ce constructorul Strabag (Austria) a depus contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

În urmă cu două săptămâni, CNAIR desemnase asocierea Astaldi (Italia) – Tancrad câștigătoarea licitației pentru cel mai mare contract pentru o autostradă.

Contestația a fost depusă, deși inclusiv marți ministrul transporturilor Sorin Grindeanu anunța într-o intervenție pentru publicația Newsweek.ro că parafarea contractului este o chestiune de câteva zile.

Lotul dintre Cornetu și Tigveni are o lungime de 37 de kilometri, este cel mai lung tronson al Autostrăzii de pe Valea Oltului și are o valoare estimată cuprinsă între 5,3 și 5,8 miliarde lei.

Oferta Astaldi a fost 5,3 miliarde lei, potrivit comunicatului oficial al CNAIR și a primit cel mai bun punctaj. O altă contestație pe care a depus-o Strabag a anulat festivitatea pregătită de ministrul Grindeanu pentru semnarea contractului de extindere a Aeroportului Timișoara, după cum Economedia a explicat aici.

În contestația depusă la CNSC Strabag solicită anularea evaluării prin care compania Astaldi a fost declarată câștigătoare și stabilirea propriei oferte ca admisibilă.

Contractul are o perioadă de proiectare ofertată conform factorului de evaluare de 12 luni și o perioadă de execuție de 45 de luni. Perioada de garanție a lucrărilor ofertată este de 120 de luni.

Traseul are o lungime de 37,4 km.

Principalele lucrări ale acestei secțiuni sunt:

  • 95 de poduri și pasaje
  • Tunel cu două galerii independente, în lungime de 1.7 km/galerie
  • Nod rutier Cornetu și Nod rutier Văleni
  • Ecoduct în zona localității Călinești

Licitația pentru proiectarea și execuția lotului Cornetu – Tigveni a fost lansată în septembrie 2020, într-o primă fază 15 asocieri și constructori au depus oferte, șase dintre candidaturi fiind selectate în iunie 2021 pentru licitația restrânsă: Aktor, Astaldi, Makyol, Mapa, Pizzarotti şi Strabag. Așadar, Mapa, Aktor și Pizzarotti nu au mai depus oferte pentru acest contract. Contractul are o durată de 11 ani, din care primele 14 luni pentru proiectare, 59 luni execuție, respectiv 5 ani pentru garanție, dar cu punctaj superior pentru un calendar accelerat de 12 luni proiectare și 45 de luni execuție.

Lucrările vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile. Și pentru acest lot de autostradă Studiul de Fezabilitate este vechi, din 2008 cu riscurile despre care Economedia a scris aici. Pentru lotul 2, Boița – Cornetu (31 km), contractul a fost semnat cu turcii de la Mapa, singurul ofertant, de asemenea pe același Studiu de Fezabilitate.Sursa: economedia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri