16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Se schimbă banii în Europa! O nouă monedă se pregătește chiar acum

Publicat pe


Un set global de standarde va ajuta la guvernarea și eficientizarea tranzacțiilor la nivel mondial, pe măsură ce băncile centrale se pregătesc să lanseze monede digitale, susține Forumul Economic Mondial.

Europa este din ce în ce mai aproape de un euro digital, arată Forumul Economic Mondial pe site-ul său.

Comisia Europeană a dezvăluit un cadru legal, care deschide calea introducerii unei monede electronice în toate cele 20 de state membre care utilizează euro.

Cum va funcționa euro digital și când ar putea fi lansat

Banca Centrală Europeană are sarcina de a asigura ”piulițele și șuruburile” pentru euro digital, despre care spune că ar putea completa numerarul și ar putea fi lansată în 2027. „Cu euro digital, oamenii vor putea plăti în „bani publici”.

Ei vor putea plăti atât online, cât și offline”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene. Moneda digitală ar fi stocată într-un portofel digital și ar putea fi folosită pentru plăți online și offline, ceea ce înseamnă că ar putea fi efectuate de la dispozitiv la dispozitiv, fără conexiune la internet, cum ar fi dintr-o zonă îndepărtată sau o parcare subterană.

„Ar fi sigur și sigur, instantaneu și convenabil  – online și offline –  oferind consumatorilor mai multe opțiuni de plată digitală, cum ar fi cardurile și aplicațiile”, a precizat Dombrovskis.

Ce a stat la baza acestei mișcări

În primul rând, susține FEM, o astfel de abordare poate ajuta la protejarea banilor publici în fața unei creșteri a criptomonedelor, precum Bitcoin.

Susținătorii monedelor operate de băncile centrale consideră că o autoritate centralizată oferă stabilitate, permițând politicilor monetare să abordeze provocările economice, spre deosebire de criptomonedele descentralizate și nereglementate, cunoscute pentru volatilitatea lor.

Riscurile pentru stabilitatea sistemului financiar, în care oamenii retrag sume mari de bani din sistemul bancar pentru a le pune în portofele digitale, sunt minime, a constatat un studiu al Comisiei Europene.

Stabilitatea Stablecoin depinde de entitatea care le emite. Băncile centrale au credibilitatea și caracterul executoriu de a menține valoarea monedei în timp, notează Comisia Europeană. De asemenea, monedele digitale ajută țările să se adapteze la digitalizarea în creștere a economiei globale și la eficiența pe care aceasta o aduce, întărind rolul internațional al unei anumite monede.

În cele din urmă, mișcarea răspunde la utilizarea sporită a banilor digitali, cum ar fi plățile online, după pandemia COVID-19. Datele Comisiei arată că 55% dintre cetățenii UE preferă să plătească fără numerar, 22% preferă plata în numerar, în timp ce 23% nu au preferințe.

Unde mai s-au lansat monedele digitale

Potrivit Atlantic Council, 11 țări au lansat o monedă digitală. China a fost prima economie majoră care a…



Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri