6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023

Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, despre acordul Ucrainei pentru măsurătorile pe Bîstroe: Motivele țin de siguranță

Publicat pe


Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu susține că motivele pentru care Ucraina nu și-a dat încă acordul pentru efectuarea de măsurători pe canalul Bîstroe țin de siguranță. Acesta se declară convins că România va primi, într-un final, acordul ucrainenilor.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor FOTO: Inquam Photos

„Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile, în ultima perioadă, şi acolo este mai complicat de făcut partea aceasta de măsurători şi trebuie luate măsuri de siguranţă suplimentare faţă de măsurile care s-au luat până acum pentru Chilia. Sunt sigur că se vor găsi variantele în aşa fel încât să facem măsurătorile şi să primim aviz şi acolo. Este o chestiune de timp”, a declarat acesta pentru Antena3, potrivit News.ro.

Potrivit secretarului de stat, discuțiile privind efectuarea de măsurători și pentru restul kilometrilor de pe brațul Chilia vor continua cu partea ucraineană: ”Peste 90% din ceea ce înseamnă braţul Chilia, între kilometrul 22 şi kilometrul 116, vor fi măsuraţi în câteva zile, în perioada următoare”.

Ionel Scrioșteanu susține că România va primi, într-un final, și acordul pentru măsurarea canalului Bîstroe.

„Sunt sigur că vom obţine într-un final avizul, pentru că avem aceeaşi poziţie cu Comisia Europeană, cu privire la integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe şi pe restul de canal Chilia, în aşa fel încât să avem imaginea completă şi clară a ceea ce avem de discutat, post interpretarea rezultatelor. Eu cred că până pe 27, când ne-am propus să închidem partea de măsurători, vom măsura şi canalul Bâstroe şi restul de Chilia, pentru că acolo durează o zi, o zi şi jumătate în totalitate, cu dispozitivele şi echipajele pe care le-am deplasat în teren”, a adăugat acesta, potrivit sursei citate.

Ucraina și-a dat acordul parțial pentru măsurarea canalului Chilia

Ministrul Transporturilor a anunțat că partea ucraineană și-a dat acordul parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia, partea ucraineană, începând de mâine. Grindeanu susține că se insistă și pentru acordul pe canalul Bîstroe.

Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, a anunțat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu susține că se fac eforturi și pentru obținerea accesului și pe restul sectoarelor brațului Chilia și pentru canalul Bîstroe.

„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22) dar și pe canalul Bâstroe.În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a explicat ministrul, într-o postare pe Facebook.Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri