26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Sectorul 4 susține 100% deciziile luate astăzi de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București

Publicat pe


Conștienți de importanța pe care o are un mediu înconjurător curat și sănătos pentru fiecare dintre noi și de responsabilitatea ce ne revine pentru a implementa standardele europene în ceea ce privește managementul deșeurilor – prevenirea generării deșeurilor, utilizarea ca resursă a deșeurilor generate și reducerea la minimum a cantităților destinate depozitarii -, am decis să devenim parteneri în cadrul acestei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

Pentru că abordarea cea mai eficientă nu poate fi decât una regională, astăzi am decis în unanimitate să invităm Consiliul Județean Ilfov să se alăture demersului nostru. În acest sens, într-o viitoare ședință vom avea în vedere și modificarea statutului ADI.

Săptămâna aceasta, prin aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 38 din 7 aprilie, completând cadrul normativ care permite atingerea țintelor în domeniul gestionării deșeurilor, se creează totodată oportunitatea de a edifica împreună un sistem modern și eficient de tratare și valorificare a deșeurilor.

Mai mult, autoritățile locale au acum și posibilitatea de a obține terenurile necesare construirii instalațiilor prin expropriere pentru cauză de utilitate publică, grăbind calendarul de implementare a investițiilor atât de necesare.

Potrivit competențelor, vom putea astfel să modernizăm, la nivelul sectoarelor, sisteme de colectare selective și sortare a deșeurilor, chiar în ritm accelerat (exproprieri, accesarea liniilor de finanțare, parteneriat public-privat etc.), însă abordarea comună pe partea de tratare, valorificare și eliminare este soluția câștigătoare pentru toți: cetățeni, administrație, instituții de mediu.

Pașii următori vor viza, în cadrul organizatoric asigurat de ADI și alături de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, conceperea și evaluarea, în termeni de oportunitate și fezabilitate, a unor soluții concrete și durabile.

Așteptăm cu nerăbdare suportul determinant al Consiliului Județean llfov.

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri