1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Șefii mafiei ruse mor pe capete în Ucraina. Liderul vory care i-a convins pe hoții în lege ultrabogați să fie carne de tun pentru Putin

Publicat pe


Marti, 04 Iulie 2023, ora 11:28

1912 citiri

Shakro Molodogo (Zakhar Kalashov) – stânga, cel mai înalt vory rus încarcerat în prezent, a cerut condamnaților să se alăture lui Wagner FOTO Polygon Media

Investigația portalului rusesc independent Polygon Media arată că personalități de rang înalt din vory-ul rusesc – elita sa criminală – au sprijinit războiul Rusiei din Ucraina.

Aceasta este o schimbare majoră de atitudine pentru membri vory, care sunt în mod tradițional anti-autoritate.

Mafia rusă a devenit un partener tăcut în efortul de război al Rusiei, un alt indiciu al apropierii intime între statul rus și lumea interlopă criminală. Analiza jurnalistică arată cum au luptat în război gangsteri de rang înalt și, în unele cazuri, au murit în Ucraina.

Membrii influenți – „autorități” – din cel puțin 10 bande criminale ruse au murit în război, după cum arată o hartă întocmită de jurnaliști. Printre aceștia se numără infractori care au fost condamnați pentru tâlhărie, extorcare și crimă și, în unele cazuri, ispășeau pedepse cu închisoarea de zeci de ani.

Polygon raportează că atunci când grupul Wagner a început să recruteze pușcăriași, elita criminală – „hoții în lege” (vor v zakone) – a fost inițial ostilă din cauza relațiilor tradiționale antagonice dintre vory și autoritățile statului.

Atitudinile s-au schimbat după ce Shakro Molodogo (Zakhar Kalashov), cel mai înalt vory aflat în prezent în închisoare, i-a îndemnat pe condamnați să se alăture lui Prigojin. Apelul său a fost „difuzat la televiziunea închisorii din regiunile Kostroma, Vladimir, Magadan și Novosibirsk imediat după discursul de Anul Nou al lui Putin”.

Olga Romanova, o femeie care lucrează într-un ONG rusesc pentru drepturile deținuților – „Rusia în spatele gratiilor”, spune: „Tradițiile hoților s-au schimbat complet sub Putin și datorită lui, în cei 20 de ani ai săi, închisorile nu mai sunt împărțite în „roșii” (conduse de Serviciul Federal de Penitenciare) și „negre” (conduse de hoți).

Lumea hoților s-a contopit cu lumea șefilor. Shakro Molodogo este legat de șeful Comitetului de Investigație, Alexander Bastrykin – sunt o singură bandă”, spune ea.

De menționat că forțele armate ruse sunt profund infiltrate de bandele criminale, până în punctul în care unii gangsteri locuiesc efectiv în baze militare și extorchează soldații de acolo, cu acceptul ofițerilor corupți.

Deși un număr de „hoți în drept” importanți au murit în război, Romanova spune că unii nu au ajuns să lupte și au folosit ocazia pentru…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri