26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Șeful Căilor ferate ucrainene, detalii inedite despre călătoria premierilor din Polonia, Slovenia și Cehia. Cum au reușit liderii europeni să vină și să plece de la Kiev în doar 24 de ore

Publicat peȘeful Căilor ferate ucrainene, Oleksandr Kamișin, spune că prim-miniștrii din Polonia, Cehia și Slovenia – care marți au călătorit cu trenul pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev – au făcut un „pas ferm” pentru a-și manifesta sprijinul față de Ucraina, deși a fost un pas „naiv”.

„A fost foarte important pentru noi, chiar dacă a fost naiv”, a spus Oleksandr Kamișin pentru CNN.

Oficialul ucrainean spune că gestul a fost unul „naiv” deoarece delegația UE și-a anunțat planurile de călătorie când încă se afla în drumul către Kiev, iar sistemul feroviar ucrainean nu este imun la ofensiva Rusiei.

„Le-am ținut secretul, dar când am văzut că s-a publicat ceva online, m-a surprins. Nu am înțeles acest lucru”, a mai spus Kamișin.

Când încă se afla pe drum alături de premierul ceh Petr Fiala și premierul sloven Janez Jansa, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a scris o postare pe Facebook: „Este datoria noastră să fim acolo unde se scrie istoria. Pentru că nu este vorba despre noi, este vorba despre viitorul copiilor noștri care merită să trăiască într-o lume liberă de tiranie”.

Cum au călătorit la Kiev premierii din Polonia, Slovenia și Cehia. Șeful Căilor ferate ucrainene, detalii inedite

Delegația europeană a dispus de patru dintre cele mai noi vagoane de dormit din dotarea Căilor ferate ucrainene. Restul pasagerilor erau și ei membri ai delegației sau făceau parte din corpul de securitate.

„A fost un tren obișnuit, normal, cu vagoane normale. Așa că (ruta delegației) nu a fost mai specială decât altele… a fost aceeași rută pe care o folosesc și pasagerii obișnuiți”, a mai spus șeful Căilor ferate ucrainene.

Călătoria a durat în jur de opt sau nouă ore, a continuat el. Cei trei lideri europeni au discutat timp de patru ore cu Volodimir Zelenski și echipa sau, iar ulterior au luat un tren de noapte înapoi spre Polonia.

„Pentru mine, este cea mai bună evaluare a căilor ferate dacă prim-miniștri străini aleg căile ferate în locul unei mașini sau al unui elicopter, sau altceva”, a mai spus Oleksandr Kamișin.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri