0.1 C
București
vineri, 3 februarie 2023

Șeful NATO spune ”pas” propunerii de a muta sistemul de apărare Patriot în Ucraina. Cum își justifică refuzul

Publicat peJoi, 01 Decembrie 2022, ora 20:36

749 citiri

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, 1 decembrie, la Berlin, că este încă ”prea devreme” pentru a trage o concluzie cu privire la solicitarea Poloniei de a muta în Ucraina sistemele de apărare antiaeriană Patriot oferite de Germania, relatează CNN

”Suntem cu toţii de acord în legătură cu nevoia urgentă de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cu toate acestea, a adăugat el, ”este important să înţelegem că nu este vorba doar de livrarea de noi sisteme, ci şi de a ne asigura că sistemele care sunt livrate pot funcţiona”, inclusiv că au suficientă muniţie, piese de schimb şi întreţinere.

Secretarul general al NATO făcuse marţi o declaraţie similară şi la Bucureşti, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO.

”Este important să separăm discuţia despre acele trei sisteme Patriot pe care Germania le-a oferit pentru a ajuta la protejarea spaţiului aerian polonez de problema unei apărări aeriene suplimentare către Ucraina”, a punctat Jens Stoltenberg.

Miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat Germania să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot ”cât mai curând” posibil. Comentariile lui Kuleba vin după ce ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, declarase săptămâna trecută că Berlinul ar trebui să trimită sisteme de apărare antiaeriană cu rachete Patriot direct Ucrainei, mai degrabă decât Poloniei.

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut miercuri seara, în mesajul său video transmis zilnic către ucraineni, că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina – o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz. „Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranţă istorică, – de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generaţiile de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, precum şi unei întregi generaţii de politicieni germani moderni”, a spus Zelenski.

Experţii din domeniul apărării spun că pregătirea pentru folosirea acestui sistem extrem de sofisticat ar putea dura ani de zile, ceea ce înseamnă că nu ar satisface nevoile imediate ale Ucrainei.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot – Patriot este acronimul de la ”Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) – este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă. Raza lui de acţiune este mult mai mare decât dotările actuale ale armatei ucrainene, ceea ce ar permite atacuri inclusiv pe teritoriul Rusiei.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri